Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Amerikansk aktör siktar på Europa

Publicerad: 19 September 2010, 22:00

"Man vill etablera sig i Europa och i Asien för att kunna erbjuda den amerikanska investerarbasen ett alternativ." Lars Almquist Amerikansk aktör siktar på Europa Protego Real Estate Investors blev vid årsskiftet uppköpta av amerikanska Cornerstone. Enligt Lars Almquist, vd för verksamheten i Norden, är köpet är en del i en satsning på Europa då man ser att amerikanska investerare alltmer sneglar utanför USA:s gränser för att få en bättre diversifiering i portföljen…


Amerikansk aktör siktar på Europa

Protego Real Estate Investors blev vid årsskiftet uppköpta av amerikanska Cornerstone. Enligt Lars Almquist, vd för verksamheten i Norden, är köpet är en del i en satsning på Europa då man ser att amerikanska investerare alltmer sneglar utanför USA:s gränser för att få en bättre diversifiering i portföljen.

Köpet av Protego gick igenom vid årsskiftet och under sommaren bytte man namn till Cornerstone. Det amerikanska företaget har i dag cirka 30 miljarder dollar i fastighetstillgångar men nästan allt i Nordamerika. Enligt Lars Almquist vill Cornerstone växa vidare globalt och köpet av Protego är ett första steg i den processen.

– Man vill etablera sig i Europa och i Asien för att kunna erbjuda den amerikanska investerarbasen ett alternativ. Investerare i USA är globala i exempelvis sina aktieköp då aktier är relativt enkelt att handla med, men när det gäller fastigheter är det inte lika lätt och därför har man varit återhållsam. Det är en marknad som håller på att växa fram.

Önskan att sprida risker

En av anledningarna till det ökade globala intresset är att många amerikanska pensions- och försäkringsbolag börjar snegla utanför USA:s gränser då man eftersträvar en ökad diversifiering i sina fastighetsportföljer. Lars Almquist menar att detta givetvis kommer att vara en lång process som pågår under många år men det är en stor anledning till Cornerstones satsning i Europa.

– De amerikanska investerarna vill sprida sina risker. Under den finansiella krisen har hela landet rört sig åt samma håll när det gäller fastighetsvärden. Har man bara investerat i USA så har det inte gett den riskspridning som man kanske önskat. Sedan har fastigheter ökat i intresse generellt, när obligationer inte ger något och aktier känns osäkert skruvar man upp allokeringen för fastigheter. Cornerstone tror mycket på Nordeuropa, och kanske Norden i synnerhet.

Texten är ett utdrag ur en längre intervju med Lars Almquist som finns att läsa i nästa nummer av tidningen Fastighetsnytt som utkommer fredag 24/9.

Mattias Fröjd

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.