Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Allt mindre grönytor i tätorter

Publicerad: 18 november 2010, 23:00

Allt mindre grönytor i tätorter
SCB har i samarbete med Metria Miljöanalys tagit fram en ny metod för att mäta förändringar av vegetationsgrad inom tätorter. I denna första studie har förändringar mellan år 2000 och 2005 i de tio befolkningsmässigt största tätorterna undersökts. I samtliga fall har vegetationen minskat…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Allt mindre grönytor i tätorter

SCB har i samarbete med Metria Miljöanalys tagit fram en ny metod för att mäta förändringar av vegetationsgrad inom tätorter. I denna första studie har förändringar mellan år 2000 och 2005 i de tio befolkningsmässigt största tätorterna undersökts. I samtliga fall har vegetationen minskat.

De orter som ingår i studien är Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping och Norrköping. I dessa tätorter har vegetationen ökat på vissa ytor och minskat på andra. Nettoförändringen visar dock alltid en minskning. Den är på 23 till 546 hektar, eller 0,6 till 1,5 procent av ortens landareal. Störst är nettoförändringarna i Malmö och Stockholm.

Minskad grönyta per person

Grönytor är allt grönt inom tätortsgränsen, såsom parker och öppna gräsytor samt andra träd- eller gräsbevuxna ytor. Med hjälp av uppgifter om förändringar samt kartering av grönytor år 2005, har arealen grönyta för år 2000 beräknats. Störst andel grönyta i förhållande till landareal hade Stockholms tätort (74 procent). Minst andel grönyta hade Malmö (55 procent) och Norrköping (60 procent).

År 2000 hade invånarna i de tio tätorterna mellan 154 och 388 m2 grönyta per person. Befolkningsökning tillsammans med minskad vegetation gav en grönyta på mellan 153 och 373 m2 per person år 2005.

Grönyta per person kan jämföras med siffror över befolkningstätheten år 2000-2005. Malmö och Stockholm har haft både högst andel invånare per km2 och lägst andel grönyta per person. Jönköping har haft lägst befolkningstäthet och högst andel grönyta per person.

Förändringar i anslutning till grönområden

Grönområden är sammanhängande grönytor, exklusive åkermark, med minst 50 meter till omgivande byggnader. Minsta areal är 1 hektar.

I 6 av de 10 tätorterna har ytmässigt mer än 50 procent av minskningarna i vegetation skett inom eller i anslutning till grönområden. I Malmö gäller det för 71 procent av förändringsytan och i Göteborg för 64 procent av förändringsytan. I Uppsala ligger 35 procent av förändringsytan inom eller i anslutning till grönområden.

Det ger en bild av vilken typ av mark som har tagits i anspråk när vegetationsgraden har förändrats. Områden där vegetationen har minskat och som ligger i anslutning till grönområden antas ha tillhört grönområdet innan förändringen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.