Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Allokton lämnar in konkursansökan

Publicerad: 1 September 2010, 22:00

Allokton lämnar in konkursansökan avseende två bolag Styrelserna i bolagen Allokton Real Estate III AB och Allokton FA. BO AB idag vid Stockholms Tingsrätt ansökt om konkurs för respektive bolag. Bolagen innehåller Alloktons fastighetsbestånd i Falun, Borlänge (exklusive Tyr 23) och Söderhamn…


Källa: pressmeddelande Allokton

Allokton lämnar in konkursansökan avseende två bolag

Styrelserna i bolagen Allokton Real Estate III AB och Allokton FA. BO AB idag vid Stockholms Tingsrätt ansökt om konkurs för respektive bolag. Bolagen innehåller Alloktons fastighetsbestånd i Falun, Borlänge (exklusive Tyr 23) och Söderhamn.

Anledningen till att bolagen försätts i konkurs är att kassaflödena i bolagen ej täcker den löpande driften samt betalning av räntor och amorteringar. Beslutet att försätta bolagen i konkurs har skett i samförstånd med bolagens enskilt största långivare Deutsche Bank.

Beslutet att försätta Allokton Real Estate lll AB samt Allokton FA. BO AB (”struktur lll”) i konkurs har ingen direkt påverkan på struktur l, ll samt lV, vilka tillsammans representerar ett fastighetsvärde om ca 3 miljarder kronor. ”Project Reborn” fortsätter enligt plan vad gäller koncernen i övrigt.

Med anledning av att det egna kapitalet i de två bolag som försatts i konkurs är negativt, kommer konkursen att förbättra det egna kapitalet i Allokton-koncernen. Konkurserna i de två bolagen beräknas vidare inte ha någon omedelbar likviditetspåverkan vare sig på koncernen eller Allokton AB (publ).

Struktur III i Allokton-koncernen är inte helt finansiellt fristående från moderbolaget Allokton AB (publ). Dels finns koncerninterna fordringar och skulder, dels finns en moderbolagsgaranti gentemot juniorbankerna i Struktur III. Det finns därmed en risk för att krav kan komma att riktas mot moderbolaget Allokton AB (publ) eller mot annat koncernbolag med anledning av konkurserna. Allokton AB (publ) har ingen moderbolagsgaranti utställd vad gäller seniorbanksfinansieringen.

”Vi har en bra dialog med juniorbankerna om hur vi ska hantera den uppkomna situationen. De är väl medvetna om att moderbolagsgarantin i dagsläget har ett lägre värde än deras utestående nominella fordran varför det ligger i båda parters intresse att finna en konstruktiv lösning på den uppkomna situationen”, säger Jakob Johansson, ägare och tillika styrelseledamot i Allokton.

Ägare som kontrollerar mer än 51 procent av kapital och röster i Allokton för sedan en tid tillbaka förhandlingar med London & Regional (L&R) som syftar till att L&R ska komma in som ny majoritetsägare i Allokton. Förhandlingarna är villkorade av en regelmässig due diligence och beräknas vara slutförda inom de närmaste veckorna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.