Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Allmännyttan höjde hyrorna mest

Publicerad: 28 september 2011, 22:00

Allmännyttan höjde hyrorna mest
Statistiska centralbyrån redovisar att de kommunala bostadsbolagen höjde i genomsnitt hyran med 2,6 procent medan de privata fastighetsägarna höjde med 2,3 procent…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Allmännyttan höjde hyrorna mest

Statistiska centralbyrån redovisar att de kommunala bostadsbolagen höjde i genomsnitt hyran med 2,6 procent medan de privata fastighetsägarna höjde med 2,3 procent.

Hyrorna ökade i genomsnitt 2,4 procent mellan 2010 och 2011. Föregående år var höjningen 1,6 procent. En trerummare kostar nu 5 781 kronor i månaden.

De kommunala bostadsbolagen höjde i genomsnitt hyran med 2,6 procent medan de privata fastighetsägarna höjde med 2,3 procent. Vanligen har hyran gått upp ungefär lika mycket mellan olika ägarkategorier eller att de privata fastighetsägarna höjt något mer. Senast hyreshöjningen var större hos de kommunala bostadsbolagen var i början av 1990-talet.

Stockholm dyrare än Göteborg

Den genomsnittliga hyreshöjningen var lägst, 2,0 procent, i Stor-Göteborg. Störst var höjningen i gruppen övriga större kommuner med 2,7 procent. I Stor-Stockholm ökade hyran med 2,6 procent. Det är fjärde året i rad som hyran ökar mer i Stockholm än Göteborg.

Billigare bo i mindre kommun

Den genomsnittliga månadshyran för en lägenhet på tre rum och kök år 2011 är 5 781 kronor. Tabellen nedan visar den genomsnittliga månadshyran för en lägenhet på 3 rum och kök i olika regioner. Storstäderna har en högre hyresnivå än de mindre kommunerna. En stor-stockholmare får betala drygt 1 000 kronor mer i månaden för en trea än en person i en kommun med färre än 75 000 invånare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.