Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Akademiska Hus förlorade mot Konkurrensverket

Publicerad: 23 januari 2015, 13:02

En dom i kammarrätten slår fast att Akademiska Hus är att betrakta som en upphandlande myndighet, och därmed ska omfattas av lagen om offentlig upphandling.


Ämnen i artikeln:

Akademiska Hus

Domen rör det mål där Konkurrensverket har ansökt om upphandlingsskadeavgift avseende Akademiska Hus generalentreprenad i samverkan av nya Skogishuset på Campus Umeå. Hyresgäst är Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Domen i kammarrätten går i linje med en tidigare dom där förvaltningsrätten den 10 juni 2014 biföll Konkurrensverkets ansökan. Akademiska Hus valde att överklaga den domen. Konkurrensverket har en längre tid drivit frågan om att Akademiska Hus och flera andra statliga bolag ska tillämpa LOU. Under 2014 meddelades domar som fastslog att varken Systembolaget eller Sveaskog är upphandlande myndigheter, men vad gäller Akademiska Hus gjordes en annan bedömning.

– Vi välkomnar beskedet även om det inte blev vad vi hade förväntat oss. Vi är inte en myndighet utan ett företag som verkar på marknadsmässig grund och i konkurrens. Nu har detta prövats i överinstans och vi har därmed fått ett klargörande i vad som gäller framöver. Vi ska nu ta en diskussion i styrelsen för att besluta om huruvida vi vill överklaga detta i högsta förvaltningsdomstolen för att få ett slutgiltigt avgörande i frågan, säger Akademiska Hus vd Kerstin Lindberg Göransson

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Akademiska Hus

Ämnen i artikeln:

Akademiska Hus

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.