Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

80 miljoner till arkitekturforskning

Publicerad: 13 April 2011, 22:00

80 miljoner till arkitekturforskning Formas beviljar 50 miljoner kronor totalt till två forskningsmiljöer samt 30 miljoner till en ny nationell forskarskola i arkitektur…


Källa: Pressmeddelande Formas

80 miljoner till arkitekturforskning

Formas beviljar 50 miljoner kronor totalt till två forskningsmiljöer samt 30 miljoner till en ny nationell forskarskola i arkitektur.

Under torsdagen beslutade Formas forskarråd vilka som beviljas medel i en nyligen genomförd utlysningen som syftar till att stärka kvaliteten på svensk arkitekturforskning. Formas utvärdering av svensk arkitekturforskning för åren 1995-2005 visade att forskningen var svag och fragmenterad och Formas valde då att göra en speciell satsning inom arkitekturforskning eftersom området bedöms vara viktigt för samhället.

– De, i och med dagens beslut, finansierade projektförslagen visar att forskarna har tagit till sig slutsatserna från utvärderingen och kraftsamlat kring några väl valda områden, säger Anna Ledin, huvudsekreterare Formas.

Dagens beslut innebär att 80 miljoner kronor fördelas på åren 2011-2016. Efter två år görs en utvärdering av forskningsmiljöerna och forskarskolan vilket sedan ligger till grund för beslut om utdelning av resterande medel.

Forskarskolan är ett nationellt samarbete mellan Lunds universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Chalmers tekniska högskola och Umeå universitet.

Beviljade forskningsmiljöer och forskarskola:

Effekter av arkitektur: Att tänka om arkitekturens sociala dimension.

25 miljoner, 2011-2015.

"Architecture in the Making": Arkitektur som en skapande disciplin och materiell praktik, 25 miljoner, 2011-2015.

Svenska forskarskolan i arkitektur

30 miljoner, 2011-2016.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.