Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

33 miljoner satsas på Hållbar Stadsutveckling

Publicerad: 28 September 2010, 22:00

33 miljoner satsas på Hållbar Stadsutveckling Fem finansiärer satsar 33 miljoner på sex projekt som tillsammans får dela på 33 miljoner kronor fördelat på åren 2010-2012. Syftet med utlysningen är att stödja och främja interdisciplinära forsknings- och utvecklingsprojekt om städer och stadsutveckling som är systeminriktade och praktiknära…


Källa: Pressmeddelande Formas

33 miljoner satsas på Hållbar Stadsutveckling

Fem finansiärer satsar 33 miljoner på sex projekt som tillsammans får dela på 33 miljoner kronor fördelat på åren 2010-2012. Syftet med utlysningen är att stödja och främja interdisciplinära forsknings- och utvecklingsprojekt om städer och stadsutveckling som är systeminriktade och praktiknära.

Hur kan framsynt stadsplanering och design minska klyftorna i staden och överbrygga skillnaderna mellan rikare och fattigare delar och hur kan stadens invånare själva vara med och påverka processerna? Hur kan staden därmed också bli mer ekologiskt hållbar t ex genom mötesplatser och stråk som gör att människor väljer att gå mer? Vilka är möjligheterna och begränsningar för att föra in solenergi som en framgångsrik energikälla i staden och hur kan byggfirmor, planerare, hyresgäster, energibolag, kommunala tjänstemän och politiker arbeta tillsammans för att främja energieffektivisering i kommunala bostadsområden.

Om bland annat detta handlar de sex projekt som tillsammans får dela på 33 miljoner kronor fördelat på åren 2010-2012. Bakom utlysningen står Forskningsrådet Formas, 15 miljoner, Energimyndigheten 9, Naturvårdsverket 3, Riksantikvarieämbetet 3, samt Trafikverket 3. Totalt inkom 62 ansökningar.

– Projekten är av hög vetenskaplig kvalitet och är samtidigt praktiknära. Eftersom de spänner över flera ämnesområden och discipliner faller de inte i huvudfåran hos någon av oss finansiärer och risken är stor att dessa okonventionella projekt inte hade beviljats medel om de sökt enskilt hos respektive finansiär. Därför känns den här satsningen extra rolig, säger Anna Ledin, huvudsekreterare på Forskningsrådet Formas.

En kartläggning utförd av Delegationen för Hållbara Städer visade att olika finansiärer i huvudsak stödjer forskning och utveckling som är inriktad på sektorsspecifika frågor, medan helhetsperspektiv och sektorsövergripande frågor har svårt att hitta finansiering. Syftet med utlysningen var att stödja och främja interdisciplinära forsknings- och utvecklingsprojekt om städer och stadsutveckling som är systeminriktade och praktiknära. Utlysningen är också en del i det pågående Regeringsuppdraget till miljö- och kulturmyndigheter att samverka för att främja en hållbar stadsutveckling.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.