Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

300 000 kvadrat datahall i Stockholm?

Publicerad: 31 maj 2016, 07:29

Stockholm Business Region inleder ett samarbete med tre kommunala kontor för att sätta Stockholm på kartan som ett internationellt centrum för datahallar. Fram till 2026 vill man bygga 300 000 kvadratmeter datahallar i området.


Ämnen i artikeln:

StockholmFortumStockholm Business Region

Stockholm Business Region inleder ett samarbete med tre kommunala kontor för att sätta Stockholm på kartan som ett internationellt centrum för datahallar. Fram till 2026 vill man bygga 300 000 kvadratmeter datahallar i området.

Samarbetet sker mellan SBR, Exploateringskontoret, Stadsbyggnadskontoret och stadens IT-infrastrukturbolag Stokab, tillsammans med energibolagen Fortum och Ellevio. De vill att huvudstaden ska bli det självklara valet vid etablering av större datahallar.

– Vi ser detta samarbete som en stor styrka i arbetet för att attrahera utländska datacenteraktörer till regionen. Tillsammans kommer Stockholm kunna erbjuda en unik infrastruktur, låga kostnader och en grön profil för denna nödvändiga digitala infrastruktur, säger Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region.

En del i satsningen är alltså det gröna tänket. I Stockholm är målet att staden ska vara fossilbränslefri år 2040.

– Vi storsatsar nu på att förstärka elnätet i och kring Stockholm. Dessa investeringar skapar förutsättningar för en pålitlig elleverans vilket är avgörande för att vi ska kunna bygga framtidens internationella datahub i Stockholm, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Parternas mål är att samarbetet ska mynna ut i 300 000 byggda kvadratmeter för datahallar till år 2026.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.