Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

25 av 33 säger ja till samarbete

Publicerad: 19 oktober 2015, 11:42

Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.

På måndagsmorgonen hade 25 av Skånes 33 kommuner anmält till Region Skåne att de är preliminärt intresserade av att gå med i det nya Öresundssamarbetet. I listan fanns varken Malmö eller Lund med.


Ämnen i artikeln:

LundMalmöGreater CopenhagenSkåne

Förra veckan meddelade Malmö och Lund att de inte avser att gå med i det nya Öresundssamarbetet Greater Copenhagen & Skåne Committee. På måndagsmorgonen hade 25 av Skånes 33 kommuner anmält till Region Skåne att de är preliminärt intresserade av att gå med. I listan finns de två storkommunerna inte med. Detta uppger NewsÖresund.

Vid lunchtid inleddes ett möte i den danska huvudstaden med regionerna och kommunerna bakom Greater Copenhagen, som än så länge är heldanskt.

De skånska kommunerna var inbjudna att vara med för att diskutera hur stort intresse det finns från deras sida att vara med och ombilda Öresundskommittén till det nya samarbetet när Skåne ingår.

Beslutet måste tas med tre fjärdedelars majoritet vid två på varandra följande möten i Öresundkommittén.

Grunden till de skånska kommunernas oenighet ligger i formerna för samarbetet, där bland annat Malmö och Lunds politiker uttryckt ett missnöje över Danmarks maktdominans i förslagets nuvarande form, där 60 procent av ordförandeskapet tillfaller Danmark, trots att kostnaderna delas lika.

Bland annat har dock Region Skåne, Helsingborg och Landskrona varit tydliga med att de vill gå med i samarbetet och fortsätta ha en gemensam dansk-svensk organistation, och att de vill bredda samarbetet till samtliga skånska kommuner. De har därmed accepterat att landet över sundet får makten 60 procent av tiden.

Malmö och Lund kräver dock ett jämbördigt dansk-svenskt samarbete i form av att ordförandeskapet i en gemensam organisation delas lika precis som kostnaderna. Som Fastighetsnytt tidigare rapporterat anser de att Skåne skulle bilda en egen organisation som i sin tur kan teckna ett partnerskap med ett heldanskt Greater Copenhagen.

Följande sex kommuner finns inte med på Region Skånes lista över skånska kommuner som vill vara med i the Greater Copenhagen & Skåne Committee, utöver Malmö och Lund:

- Burlöv
- Båstad
- Eslöv
- Höör
- Osby
- Simrishamn

Under måndagen nåddes senare enighet om samarbetet. Läs mer här.

Redaktionen

Källa: NewsÖresund

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.