Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

10 miljoner kvadratmeter lediga lokaler

Publicerad: 30 november 2010, 23:00

10 miljoner kvadratmeter lediga lokaler
Enligt en mätning genomförd av Objektvision.se finns det över 10 000 utannonserade kommersiella lokaler i Sverige, en ökning med två procent jämfört med föregående år. Ytan som är ledig är över 10 miljoner kvadratmeter…


Källa: Pressmeddelande Objektvision

10 miljoner kvadratmeter lediga lokaler

Enligt en mätning genomförd av Objektvision.se finns det över 10 000 utannonserade kommersiella lokaler i Sverige, en ökning med två procent jämfört med föregående år. Ytan som är ledig är över 10 miljoner kvadratmeter.

Just nu finns det 10 061 utannonserade kommersiella lokaler i Sverige. Det är 242 fler än för ett år sedan.

– Vi märker nu av en uppgång på fastighetsmarknaden, även om det ser olika ut på olika platser i landet. Ökningen av antalet objekt ser vi därför som ett tecken på att fastighetsbolagen ökar sin marknadsföring och släpper ut fler objekt på marknaden, säger Ulf Magnusson, VD på Objektvision.

Störst ökning av utbudet har skett i Skåne, där 142 fler lokaler blivit lediga. Största minskningen av lediga lokaler sker i Västra Götaland, där 144 färre lokaler annonseras ut jämfört med samma tid förra året.

Framförallt är det kontorslokaler som är lediga, totalt en yta av 6,9 miljoner kvadratmeter. På andra plats kommer lokaler som lämpar sig för lager och förråd med 4,2 miljoner lediga kvadratmeter. Totalt i Sverige finns det också 1546 lediga butikslokaler med en yta på totalt 1,3 miljoner kvadratmeter.

Flest lediga lokaler totalt sett finns det i Stockholmsregionen. I Västra Götalands län finns en högre andel industrilokaler och verkstäder än i andra län medan 74 procent av de lediga kontoren finns i de tre storstadslänen.

Hur länge objekt ligger ute innan de säljs skiljer sig mycket åt mellan de olika länen. På Gotland, exempelvis annonseras objekt ut i genomsnitt 691 dagar medan siffran är 197 dagar för Västerbotten och 273 dagar för Kronobergs län, de två länen där det går snabbast att hitta spekulanter. Kontor och butikslokaler hittar generellt spekulanter snabbare än lediga industrilokaler och verkstäder.

Fakta om Lokalbarometern november:

Mätningen bygger på de 10 061 utannonserade objekt som fanns registrerade på Objektvision.se den 1 november.

Eftersom en lokal kan finnas i flera kategorier så är lokaltyperna fler än samtliga lediga lokaler.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.