Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

1 biljon dollar letar fastighetsinvesteringar

Publicerad: 16 mars 2016, 14:50

Fastighetsnytt är på plats när Mipim går av stapeln i Cannes under veckan.

Foto: Mattias Fröjd.

1 biljon dollar letar fastighetsinvesteringar under 2016. Den slutsatsen drar CBRE i sin undersökning av investerarnas intentioner för 2016 som presenterades under onsdagen på Mipim. Den globala ekonomin oroar investerarna mest, trots detta avser de flesta att öka sina investeringar.


Ämnen i artikeln:

MipimCBRE

Av de 1 250 deltagarna (globala investerare) i undersökningen räknade 82 procent med samma eller högre investeringar under 2016 jämfört med föregående år. När CBRE listar investerarnas favoritstäder är det några av de vanliga spelarna i topp, London, Madrid, Paris, Berlin och så vidare. Under finanskrisen klättrade Nordens städer, inte minst Stockholm, uppåt i listorna tack vare stabila ekonomiska förutsättningar. Nu börjar dock återhämtningen synas i fler länder och investerarnas fokus breddas. Richard Barkham, global chefekonom på CBRE, tror dock inte att Norden behöver oroa sig.

Richard Barkham under Mipim. Foto: Mattias Fröjd.

Richard Barkham under Mipim. Foto: Mattias Fröjd.

– Länderna i Norden är likvida, moderna och välorganiserade fastighetsmarknader. Det är relativt lätt att förstå transaktionsprocessen så ur den aspekten är de på investerarnas radar. Jag tror att investerarna följer tillväxthistorian i många länder, den europeiska återhämtningen har breddats och stabiliserats och nya platser kommer omdirigera kapital från väletablerade marknader. Men som undersökningen visar så finns det massor med kapital och relativt det tror jag inte att intresset för Norden har minskat, säger Richard Barkham, till Fastighetsnytt.

Kina oroar mest
På risksidan är investerarnas största oro den globala ekonomin, och Kina oroar investerarna mest, enligt undersökningen. Richard Barkham har dock en positiv syn på den ekonomiska utvecklingen, mycket på grund av köpkraften hos konsumenterna.

– Jag har ganska stort förtroende för den globala ekonomin baserat på styrkan i konsumentsektorn med fallande arbetslöshet, stigande bostadvärden, lönetillväxt och den låga inflationen vilket ger konsumenterna en stark köpkraft. Det har förvisso tagit en stund för konsumenterna att känna de möjligheter som kommer med återhämtningen men i de nordiska länderna såg man det tidigt och nu ser vi det också i USA, Europa och även i Kina, Richard Barkham.

Kontor toppar fortfarande som det attraktivaste fastighetsslaget men intresset för bostadssektorn verkar sprida sig i Europa och USA. Av de tillfrågade investerarna nämnde 12 procent intresse för bostadsmarknaden, att jämföra med fem procent 2015. Inte minst de alternativa segmenten med ålderdomshem, privata hyresmarknaden och studentbostäder är mycket populärt hos investerarna.

– Om du tänker på det och tittar på fastighetsvärde så återfinns 80-90 procent i bostadssektorn, den är enorm. Vi ser också ett långsiktigt skifte från ägda bostäder till hyresbostäder, inte minst i USA efter finanskrisen tillsammans med urbaniseringen gör folk söker lägenheter. Investerarna letar efter fundamental efterfrågan, så hyresbostäder i städerna är attraktivt. Särskilt studentbostäder är attraktivt, när antalet studenter ökar samtidigt som universitet eller lokala myndigheter inte har de ekonomiska möjligheterna så öppnar det upp för den privata sektorn, säger Richard Barkham.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

MipimCBRE

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.