Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Vinnaren av Nobel Center

Publicerad: 9 april 2014, 06:20

Nobelhuset Illustration:

Vinnaren i arkitekttävlingen om Nobel Center är utsedd och det blev förslaget Nobelhuset från David Chipperfield & Christoph Felger, David Chipperfield Architects Berlin, som föll juryn i smaken.


Ämnen i artikeln:

Nobel center

Vinnaren i arkitekttävlingen om Nobel Center är utsedd och det blev förslaget Nobelhuset från David Chipperfield & Christoph Felger, David Chipperfield Architects Berlin, som föll juryn i smaken.

Nobelhuset Auditorium

David Chipperfield Architects blev vinnaren i den internationella arkitekttävlingen om Nobel Center – Nobelprisets nya hem på Blasieholmen i Stockholm.

– Vi är oerhört glada och stolta över att ha blivit utvalda som arkitekter för Nobel Center. Vi ser fram emot att samarbeta kring utvecklingen av en byggnad som speglar Nobelprisets värden såväl som Stockholmarnas höga förväntningar, säger arkitekten David Chipperfield, i ett pressmeddelande.

Enligt juryns utlåtande har den föreslagna byggnaden ett elegant, tidlöst och vackert yttre uttryck med en tydlig egen identitet.

– Juryn anser att byggnaden har en lätthet och en öppenhet som är väldigt tilltalande. Det stämmer väl överens med Nobelstiftelsens uttalade ambition att skapa ett öppet och välkomnande center för allmänheten, säger Lars Heikensten, ordförande i tävlingsjuryn och vd för Nobelstiftelsen.

Juryn anser att förslaget efter en fortsatt bearbetning i samarbete med beställare och myndigheter kan leda till en värdig, spännande och inbjudande byggnad för ett Nobel Center samtidigt som det kan bidra till en bättre, mer upplevelserik och vacker stadsmiljö på Blasieholmen.

– Vi ser det vinnande förslaget som en konkret tolkning av Nobelpriset som Sveriges viktigaste symbol i världen. Stockholm kommer att få en byggnad, storslagen utan pompa, kraftfull ändå graciös, med kvaliteter som Stadshuset gav huvudstaden för hundra år sedan, säger Per Wästberg, författare, ledamot av Svenska Akademien och ordförande i Nobelkommittén för litteratur.

 Läs mer om förslaget här.

De tre finalisterna var:

Johan Celsing – Johan Celsing arkitektkontor (Sverige)

Gert Wingårdh – Wingårdhs arkitekter (Sverige)

David Chipperfield & Christoph Felger – David Chipperfield Architects Berlin (Tyskland)

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande NobelCenter

Ämnen i artikeln:

Nobel center

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.