onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Handel

Vällingby sätter nostalgin i centrum med museiförvärv

Publicerad: 13 december 2022, 14:18

Vällingby Centrum som uppfördes på 50-talet skapar en retrospektiv utställning som blir permanent i centrumet.

Foto: Ola Hedin/Stockholmskällan

NREP-ägda Vällingby Centrum i västra Stockholm köper det privata nostalgimuseet Mopedum i Nynäshamn och placerar ut föremålen i det klassiska förortscentrumet. "Vi är så mycket mer än en renodlad handelsplats", säger centrumchefen Pernilla Tellberger.

Ämnen i artikeln:

NREPStockholm

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Vällingby Centrum, som invigdes 1954 av stadsminister Tage Erlander, utgör för många stockholmare urbilden av det som har kommit att kallas det svenska folkhemmet.

I våras sålde kommunala Svenska Bostäder centrumet till fondjätten NREP för 1,7 miljarder. Nu sätter den nya ägaren avtryck. Men det sker inte genom satsningar på nymodigheter utan genom att knyta an till historik och minnen.

Läs mer: Staden säljer Vällingby centrum

När skaparna av nostalgimuseet Mopedum i Nynäshamn, Nisse och Lotta Skogmyr, bestämt sig för att gå i pension, valde Vällingby Centrum att köpa inkråmet i museet samt ett antal av museets mopeder.

Vällingbys centrumchef Pernilla Tellberger, till vänster, tillsammans med skaparna och ägarna av Mopedum – Nisse och Lotta Skogmyr.

Foto: JobbaDigitalt

"Istället för att låta samlingen delas upp och auktioneras ut, kommer nu Vällingby Centrum att bevara samlingen och göra den tillgänglig för besökarna att njuta, lära och inspireras av", skriver man i ett pressmeddelande.

Tanken är att museets tidstypiska rum ska återskapas och glasas in i centrumets passager, där besökare kan återuppleva olika miljöer från ABC-stadens begynnande tidsålder.

Läs mer: Efter stadens miljardförsäljning av köpcentrum – hon blir fastighetschef

– Det här var en för bra möjlighet för oss att missa, kommenterar Pernilla Tellberger som är centrumets fastighetschef sedan i somras.

– Tidsperioden och dess utveckling känns som en stor del av Vällingby Centrums identitet och sätter fingret på den utveckling som vi vill bidra med och vara en del av i Västerort. Vi är så mycket mer än en renodlad handelsplats och gläds åt möjlighet att låta besökarna ta del av den unika samlingen.

Bild 1/4  Föremålen från de olika tidsåldrarna kommer att uppföras på olika platser Vällingby Centrum. Här campingsemester på 60-talet.

Foto: OLA HEDIN

Genom att sprida ut nostalgirummen i centrumets olika passager vill ägaren knyta an dåtidens mode och ideal med nutidens. Och samtidigt lyfta den långa tradition av handel som ryms i varumärket Vällingby

Här finns en handelsbod från tiden då handeln skedde över disk, ett folkhemskök från 50-talet med snedställda överskåp, en flådig frisersalong från 60-talet samt ett barnrum med Dunderklumpen-tapeter från 70-talet, för att nämna några.

– Att erbjuda en unik upplevelse genom att återanvända historiska prylar och föremål, istället för att producera nytt, gör att det här initiativet känns extra bra för oss, tillägger Pernilla Tellberger.

ABC-staden

Stadsplanedirektören Sven Markelius hade en vision för de nya stadsdelarnas uppbyggnad, vilket var den nya övergripande ABC-principen. Dåtidens motsvarighet till 15-minutersstaden. A står för arbete, B för bostäder och C för centrum.

• Invigningen av det första ABC-centrumet i Sverige, Vällingby Centrum, blev en internationellt uppmärksammad händelse i en tid då den politiska atmosfären präglades av optimism och handlingskraft.

• 1987 klassade Riksantikvarieämbetet Vällingby Centrum som en kulturellt intressant miljö vilket gör att kulturarvet lever kvar.

Bild 1/5  Vällingby på 70-talet. Tunnelbanebyggnaden till vänster. Skivbutik till höger i Vällingbyhus

Foto: Stockholmskällan

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev