torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Handel

Vad händer med kvarteret Caroli?

Publicerad: 13 juni 2016, 07:43

Caroli kyrka. Foto: Sverrir Thór.

Mitt i centrala delarna av Malmö ligger kvarteret Caroli. Bostadsområdet, som ibland brukar kallas ”Malmös Klarakvarter”, revs under mitten av 1900-talet för att ge plats åt det nuvarande affärskomplexet Caroli City. Efter en vända hos Profi köpte Agora kvarteret förra året. Nu ska det renoveras igen – och vad händer egentligen med Caroli kyrka?

Ämnen i artikeln:

Kv CaroliAgoraProfi FastigheterMalmö

Mitt i centrala delarna av Malmö ligger kvarteret Caroli. Kvarteret är en del av den sydsvenska huvudstadens gamla stad och var från början ett bostadskvarter. Bostadsområdet, som ibland brukar kallas ”Malmös Klarakvarter” revs under mitten av 1900-talet för att ge plats åt det nuvarande affärskomplexet Caroli City.

2006 köpte Profi Fastigheter kvarteret, inklusive 636 lägenheter. De renoverade sedan upp hela fastigheten, innan de sålde den till Agora i juni 2015. I april 2011 sålde man 620 lägenheter till Akelius som enligt vd Pål Ahlsén nu har renoverat närmare 400 lägenheter.

Kvarteret bestod av den då färdigutvecklade handelsfastigheten Carolus 32, men också intilliggande Caroli kyrka som Profi köpte 2009.

Caroli Kyrka byggdes 1880, och tillhörde fram till 1949 Sankt Petri församling i Lunds stift. Efter att Profi köpte kyrkan avsakraliserades den 2010. Sedan dess har diskussioner pågått om vad kyrkan ska användas till.

Eftersom kyrkan är byggd innan 1923 klassas den som ett kulturminne vilket innebär att man inte kan göra vad man vill med den. Profi sökte tillstånd hos Länsstyrelsen för att bland annat ta bort bänkar, predikstol, förbättra golvet, elen och ventilation. Därefter börjades en process-cirkus som började med att Länsstyrelsen beviljade tillståndet. Då överklagade Riksantikvarieämbetet beslutet till förvaltningsrätten, som avslog det. Då sökte RAK sig till Kammarrätten, som fick fallet i sitt knä i februari 2016.

– Status är att vi nu svarat på överprövningen och skickat in den till Kammarrätten, säger Lars-Bertil Salomonson, Agora, centrumchef på Kv Caroli.

Vad vill ni göra med kyrkan?
– Vi vill bevara kyrkan, men använda den som detaljhandelsfastighet integrerat med Kv Caroli i någon form, säger Lars-Bertil Salomonsson.

Förutom att göra något nytt med kyrkan, planerar Agora dessutom att återigen renovera kvarteret.

Varför ska ni renovera en så nyligen renoverad fastighet?
Profi gjorde många bra saker med kvarteret, men det kan bli bättre. Man nådde inte riktigt hela vägen fram. Vi har en ambition att utveckla detaljhandel, och ser en otrolig potential i Caroli, och är nu i slutfasen av att bestämma vad vi ska göra. Vi kommer att göra förändringar, säger Lars-Bertil Salomonson.

Hur ser era planer ut på sikt? Planerar även ni att sälja kvarteret efter att den renoverat?
– Nej, vi har inga sådana planer, säger Lars-Bertil Salomonson.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev