Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Uppåt för centrumhandeln i Luleå

Publicerad: 30 september 2016, 09:55

Kuleå.

Foto: Joakim Höggren.

Enligt en rapport från Fastighetsägarna ökade omsättningen i stadskärnan under 2015 med 4,1 procent.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaFastighetsmarknaden i norra SverigeLuleå

Omsättningen i stadskärnan när det gäller detaljhandel har reducerats olika mycket från år till år. Trenden är dock att centrumhandeln är på uppgång i Sverige och redan 2014 noterades ökningar av stadskärnornas omsättning.

I Luleå stadskärna har den totala omsättningsutvecklingen för detaljhandeln och servicenäringen varit positiv under 2015, med en ökning på 4,1 procent. Under året passerade också den totala omsättningen två miljarder kronor.

Det är framför allt dagligvaruhandeln som går starkt i Luleå stadskärna. Trots att bara två mindre matvarubutiker finns med i centrumavgränsningen har den totala omsättningen ökat med 5,8 procent. Hotell- och restaurangnäringen omsätter nu över en halv miljard kronor och redovisar en uppgång på 16 procent. Även kommersiell service inom hud och skönhet samt kultur och turism visar en positiv utveckling.

Lite tyngre har det gått för sällanköpshandeln i Luleå som visar nolltillväxt och en minskning med 15 arbetstillfällen jämfört med föregående år. En utveckling som möjligen kan härledas till bland annat XXL:s etablering på Storheden.

– Förändrade beteenden där människor i större utsträckning väljer att gå ut på stan för att fika och äta har gett restaurangnäringen ett stort uppsving. När det gäller sällanköpshandeln tror jag att vi kan se en positiv utveckling med ännu bättre samverkan mellan aktörerna i centrum, säger Johanna Fjällblad, platsansvarig på Fastighetshetsägarna MittNord i Luleå.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.