Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Svensk Handel: "Stadskärnor och köpcentrum riskerar att utarmas"

Publicerad: 12 oktober 2022, 08:36

”Stadskärnor, gallerior och köpcentrum riskerar att utarmas på handel och verksamheter vilket skulle medföra en drastisk sänkning av attraktiviteten och därmed fastighetsvärdet”, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, på Svensk Handel.

Foto: TT

Handeln befarar ett nytt stålbad när fastighetsägarna KPI-justerar hyrorna senare under hösten. Men höjs hyrorna för mycket riskerar man skjuta sig själv i foten, menar Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel. "Många butiker balanserar redan nu på en kritisk punkt mellan fortsatt drift och nedläggning".

Ämnen i artikeln:

Fem frågorSvensk HandelInflation

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Hur ser man från handelns sida på de kommande hyreshöjningarna i slutat av oktober, vilken är din bild?

– Det väntar en ensidig hyresökning av ett extremt slag som slår hårt mot alla handlare. Många har ännu inte återhämtat sig helt från pandemin och marginalerna är redan låga. Till detta kommer ökade räntor, en skenande inflation, höga transportkostnader och ökade inköpspriser på grund av kronans sjunkande värde. Att i detta läge addera en tioprocentig hyresökning, underbyggd av en tillfällig inflationstopp, leder till att handeln riskerar möta ännu ett stålbad.

Är den KPI-baserade hyressättningen rättvis nu mitt under en inflation tycker man?

– Konsumentprisindex (KPI) har på grund av den stegrande inflationen stigit till nivåer långt utöver det normala och spås redan nästa år sjunka rejält. Det som driver KPI är inte kostnader som drabbar fastighetsägarna utan är prisökningar som drabbat konsumenterna. De kostnader som verkligen ökat, till exempel energikostnaderna, betalar handlarna direkt själva eller via tillägg.

Hur tror du handlarna skulle vilja förändra hyresmodellen – det har talats om en omsättningsbaserad hyresmodell till exempel?

– Det vi diskuterar nu är inte själva hyresmodellen utan användningen av ett index som har en tillfällig topp nu i oktober men kommer att leda till en hög permanent höjning av hyrorna även fast inflationen väntas sjunka redan under nästa år. Detta påverkar dessutom kommande hyreshöjningar som så småningom fastställs med utgångspunkt från de vid det laget redan chockhöjda hyrorna. För kommersiella fastigheter gäller marknadshyra och det är ju inte så att marknadsvärdet på lokalerna ökar med 10 procent över en natt.

– Svensk Handel utgår ifrån att fastighetsägare kommer ta till sig denna situation och föra en nära dialog med sina hyresgäster kring hur detta kan hanteras på ett skäligt sätt.

Vad skulle det innebära för citykärnorna och galleriorna, och indirekt fastighetsägarna, om det blir de hyreshöjningar om de 10 procent som det har talats om?

– Många butiker balanserar redan nu på en kritisk punkt mellan fortsatt drift och nedläggning. Risken är stor att vi kommer att drabbas av fler tomma lokaler och kanske även konkurser. Stadskärnor, gallerior och köpcentrum riskerar att utarmas på handel och verksamheter vilket skulle medföra en drastisk sänkning av attraktiviteten och därmed fastighetsvärdet.

Positiva siffror från HUI:s köpcentrumkartläggning, Svenska Köpcentrum, i veckan – där talas det om ett uppsving som blir ännu tydligare 2022. Med tanke på inflationen och alla negativa skriverier om svenskarnas allt tunnare plånböcker låter det som två olika bilder – vilken ska man tro på?

– Det de bland annat lyfte var den omsättningsökning i detaljhandeln som vi såg under det första halvåret av 2022 jämfört med de låga omsättningstalen i motsvarande period under pandemiåret 2021. Denna omsättning bygger på löpande priser. Dock sjönk försäljningsvolymen inom sällanköpsvaruhandeln drastiskt med 9 procent i augusti i år, enligt SCB. Även e-handeln visar en markant nedgång och vår handelsbarometer visar att de pessimistiska vindarna fortsätter att blåsa inom den svenska handeln. För första gången i år redovisas ett lägre värde än motsvarande månad under pandemiåret 2020.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev