fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Handel

Svensk Handel: "Positiva signaler välkomna efter stålbad"

Publicerad: 25 juli 2023, 11:03

Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Foto: Annika Wilhelmson, press

Butikshandlarnas framtidstro förbättrades i juli. Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet, steg till 80 i juli jämfört med 77,8 i juni. Det framgår av Svensk Handels Handelsbarometer.

Ämnen i artikeln:

Svepet

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


E-handlarnas framtidstro förbättrades. Framtidsindikatorn steg till 86,5 i juli från 85,6 i juni.

Svensk Handel noterar att ökningen i juli sker från låga nivåer och utfallet ändå innebär att svenska handlare har haft en negativ syn på de kommande tre månaderna, utifrån försäljning, antalet anställda och verksamhetens lönsamhet, 14 månader i rad. Det beror främst på hög inflation, hushållens svagare köpkraft och företagens egna inköpskostnader.

– Sommarhandeln är en viktig period för hela handeln. Ökad turism från såväl svenska som utländska turister till följd av en svag krona gör att besöken i landets butiker blir fler. De positiva signaler vi nu får är ytterst välkomna efter det stålbad som handeln förvisso fortfarande genomgår, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Handelsbarometern juli juni 2023 mot juli 2022


Butikshandel
Framtidsindikator 80 och 77,8 (88,7)
Indikator egen verksamhet 92,6 och 89,8 (95)

E-handel
Framtidsindikator 86,5 och 85,6 (91,1)
Indikator egen verksamhet 83,8 och 92,2 (95)

Partihandel
Framtidsindikator 80,8 och 83,6 (87,7)
Indikator egen verksamhet 94,6 och 96 (100)

Världshandeln ökade med 0,3 procent i volym i maj jämfört med i april, efter att ha minskat 1,6 månaden före, enligt statistik från CPB World Trade Monitor.

På grund av stor volatilitet i månadsutfallen anser CPB att utvecklingen de tre senaste månaderna, jämfört med föregående tremånadsperiod, är ett bättre mått på momentum i världshandeln. Detta handelsmomentum steg 0,7 procent i maj, efter oförändrat i april.

Den globala industriproduktionen var oförändrad i maj, efter -0,9 procent föregående månad. Momentum i industriproduktionen var -0,1 procent, efter +0,6 procent föregående månad. Dataserien tas fram av CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev