Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Svag tillväxt i detaljhandeln 2012

Publicerad: 13 mars 2012, 12:59

HUI Research bedömer att detaljhandelns tillväxt sannolikt bli starkare än under 2011 och skriver upp prognosen för hushållens konsumtion och detaljhandeln med 0,5 procent. Även om så är fallet blir tillväxten 2012 låg och stannar på 1,5 procent.


Ämnen i artikeln:

HUI

Enligt HUI följer Sverige med den europeiska utvecklingen in i en ny lågkonjunktur och de senaste årens trend med minskad arbetslöshet bryts för att istället vända upp igen. Trots detta är optimismen idag något högre än när HUI:s decemberprognos publicerades. Detta beror på att den europeiska centralbanken avvärjt (eller skjutit fram) den värsta oron för en ny finanskris.

– Om svensken hittills oroat sig för Europa överförs nu oron till risken att bli arbetslös. Nyckeln för konsumtionsutvecklingen 2012 beror på hur omfattande varselvågen blir, säger Jonas Arnberg, Konsultchef på HUI Research och ansvarig för företagets konjunkturbedömningar.

HUI bedömer att varslen inte stiger lika kraftigt som under 2008, vilket betyder att Sverige inte får en lika omfattande lågkonjunktur som då. Kvarvarande orosmoment är bostadsmarknadens ovisshet som fortfarande bromsar utvecklingen. Kombinationen av fortsatt svag efterfrågan och hög konkurrens höjer konkursfrekvensen ytterligare 2012. Hittills i år har 20 procent fler företag gått i konkurs inom handeln jämfört med samma period 2011. Om riksbankens räntesänkningar får genomslag i boräntorna och varselvågen uteblir kan detaljhandeln under hösten 2012 få bättre fart. Inte minst för att jämförelsetalen (hösten 2011) är väldigt svaga.

HUI räknar dock med en svag utveckling 2012.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande HUI

Ämnen i artikeln:

HUI

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News