Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Sundbyberg vill sälja tre centrum för 2 miljarder

Publicerad: 24 maj 2016, 07:52

Sundbybergs kommun planerar att sälja tre kommunala centrum; Hallonbergen, Rissne och Ör. I juni fattar kommunfullmäktige beslut om att sälja – därefter påbörjas ett arbete för att ta fram köpare. Affären beräknas hamna på upp till två miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Mikael T ErikssonSundbyberg

De tre centrumen byggdes under 60-, 70- och 80-talen. De har sedan de byggdes varit i kommunens ägo – något som det liberala styret nu vill förändra.

I juni ska fullmäktige fatta beslut om själva försäljningen. Därefter ska en konceptrunda inledas, där fastighetsmarknaden bjuds in för att visa vad man skulle kunna göra.

Varför utvecklar ni inte centrumen själva?
– Kommunen har ända sedan områdena byggdes försökt. Men efter decennier av att pröva så drar vi slutsatsen att det finns många aktörer som är bra på centrumutveckling och vi vill gärna att de etablerar sig i Sundbyberg. Vi tror att de vet vad som behövs och skulle göra det väldigt bra, säger Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, till Fastighetsnytt.

Plats för fler bostäder
De tre centrumen har många likheter. De ligger alla i miljonprogramsområden och är uppbyggda kring en centrumbyggnad mitt i området där man har försökt utveckla men upplevt en tynande tillvaro.

– Inte minst i Hallonbergen där Kista centrum, Arenastaden och Bromma Blocks drar folk. Där har Förvaltaren investerat hundratals miljoner i centrumbyggnaden, men det har inte gått.

I Rissne har kommunen nyligen lagt fram en plan för 1 400 nya bostäder, och Eriksson menar att en försäljning av centrumet skulle kunna tillskapa ytterligare 500 bostäder.

– Vi vill gärna röra oss bort från miljonprogramstänket där ett centrum var ett hus – vi vill gärna se mer urbana kvaliteter.

Privatiseringsiver?
Enligt Eriksson är man “helt överens” om beslutet att sälja de tre centrumen. Men Peter Schilling (S), nyblivet oppositionsråd i Sundbyberg, ger en annan bild.

– Vi har varit väldigt kritiska. Vi är inte överens – det säger sig självt, då hade läget varit annorlunda, då hade det gått snabbt och smidigt istället för långa processer och nya utredningar, säger Peter Schilling till Fastighetsnytt.

Han menar att en privat ägandeform skulle begränsa utvecklingsmöjligheterna.

Peter Schilling. Bild: Socialdemokraterna.

Peter Schilling. Bild: Socialdemokraterna.

– Jag skulle vilja se ordentliga kostnadskalkyler. Är det bättre att vi äger eller att någon annan äger? Där målet inte ska vara att sälja, utan att utveckla – även kommunen skulle alltså kunna vara med i konceptrundan. Min personliga åsikt är att det finns en privatiseringsiver inom Moderaterna. Hade man velat utveckla hade man inte velat sälja först utan fokuserat på att utveckla idéerna.

Schilling vill alltså att även kommunen ska kunna vara med i utvecklingen, innan man bestämmer sig för att sälja. Mikael T Eriksson ifrågasätter om det finns plats för centrumutveckling inom kommunala Förvaltaren, som äger centrumen idag.

Mikael T Eriksson. Foto: Moderaterna.

Mikael T Eriksson. Foto: Moderaterna.

– Det kan ju ses som en något annorlunda marknad. Frågan är om våra hyresgäster ska stå för att det byggs upp inom Förvaltaren. Vi kommer inte nödvändigtvis att sälja till högstbjudande – utan det kommer att bli en kombination med vem som har bäst idé.

Marknadspris på upp till 2 miljarder
Enligt Eriksson har kommunen gjort en värdering, som de bedömer som tillräcklig för att en försäljning ska vara intressant. I den ingår inte bara själva centrumbyggnaderna, utan även byggrätter runt omkring.

– Om vi skulle sälja så mycket som vi är beredda att göra, till marknadspris, pratar vi om en affär som är över 1,5 miljarder – närmare två.

I juni tas frågan upp i kommunfullmäktige. Då den koalition som styr sitter i majoritet kommer förslaget med all sannolikhet att gå igenom. Kommunen hoppas kunna gå ut med inbjudningar till marknaden under hösten, och vara klara med nya detaljplaner under 2018.

sumpan

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Mikael T ErikssonSundbyberg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.