Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Handel

Sundbyberg är redo för bankfolket

Publicerad: 26 Mars 2013, 14:33

Illustration: 3XN

Fastighetsnytt har undersökt vilka utmaningar som kan tänkas vänta serviceinfrastrukturen.


Ämnen i artikeln:

SundbybergSwedbank

Många har uppmärksammat problematiken med stora vakanser när storbankerna flyttar ut från centrala Stockholm. Det hörs inte lika mycket om de praktiska problem som kan uppstå när tusentals kräsna tjänstemän flyttar in i grannkommunerna. Fastighetsnytt har undersökt vilka utmaningar som kan tänkas vänta serviceinfrastrukturen.

Storbankernas flytt av sina huvudkontor från Stockholms innerstad är ett hett ämne i debatten inom fastighetsbranschen. Ett mycket stort antal kvadratmeter dyr kontorsyta i bästa läge kommer att frigöras vilket självklart är en utmaning för branschen. Bankflytten ställer dock inte enbart fastighetsägare i CBD inför utmaningar. Även de stadsdelar eller kommuner dit bankerna flyttar sina huvudkontor kan ha en del ”problem” att lösa.

Ett exempel kan vara att när flera tusen nya högavlönade tjänstemän flyttar in på en gång ökar trycket på infrastrukturen. Med infrastrukturen avses i detta sammanhang serviceinfrastrukturen, det vill säga hotell, restauranger och handel och liknande. Ett tryck som den befintliga infrastrukturen kanske inte är rustad för att hantera.

Ta Sundbyberg som exempel. Dit flyttar Swedbank inom kort sitt huvudkontor och en personalstyrka på 2 500-3 000. Hur klarar Sundbyberg det trycket? Enligt kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Jonas Nygren ska man klara det med den äran.

– Centrala Sundbyberg, tillsammans med Solna Business Park och Solna Strand, utgör Stockholmsregionens tredje största arbetsplatsområde efter Centrala Stockholm och Kista. De senaste åren har det tillkommit flera stora arbetsgivare i närområdet, vilket gör att utbudet av lokal service växt. Samtidigt har ju antalet invånare ökat stort i centrala Sundbyberg. Det har färdigställts närmare 1 000 nya lägenheter de senaste åren så serviceinfrastrukturen har utökats, säger han.

Han tillägger att det närmaste året öppnar ytterligare restauranger, fik och butiker i centrala Sundbyberg när Signalfabrikens köpkvarter slår upp portarna. Något som han menar kommer att bidra ytterligare till en positiv utveckling.

– Ända sedan Swedbank kom med sitt positiva besked så har vi märkt ett ökat intresse för att etablera sig i de centrala delarna av kommunen. Så vi gör bedömningen att vi kommer kunna hantera de tusentals nya tjänstemännen utan några problem. Samtidigt kommer ju serviceutbudet fortsätta att utvecklas, fortsätter Jonas Nygren.

Några hundra nya arbetstillfällen
När ett företag etablerar en verksamhet av den storlek som Swedbank nu ska flytta till Sundbyberg leder det allt som oftast till ett uppsving för annan verksam, så som den serviceinfrastruktur som beskrivits ovan. Enligt Jonas Nygren är det svårt att bedöma hur många arbetstillfällen kommer att skapas runt om bankflytten, det vill säga i exempelvis restaurangbranschen, handel, hotellindustrin och så vidare.

– De etableringar som görs för tillfället leder till några hundra nya arbetstillfällen. Det kommer såklart bli fler på sikt. Så blir många positiva effekter för sysselsättningen i stort, säger han.

Banktjänstemän är jämfört med andra grupper ganska högavlönade och man kan kanske säga att deras behov och preferenser vad gäller matställen och handel skiljer sig ifrån andras. Dessutom har bankerna en hel del utländska kunder och besökare som kan tänkas behöva använda sig av Sundbybergs serviceinfrastruktur (exempelvis hotell och restauranger). På frågan huruvida detta ställer det några utmaningar eller om kommunen helt beredd på detta svarar Jonas Nygren att i Sundbyberg har utvecklingen de senaste 10 åren gått mot fler dyrare restauranger och barer.

– De lokala butikerna har utvecklats mer mot att locka en mer köpstark kundkategori. Det kommer säkert bli än tydligare de kommande åren. Samtidigt så är ju Sundbybergs charm att det fortfarande är en blandning av olika grupper. Både hög- och låginkomsttagare, singlar och barnfamiljer. Det är inte likriktat som det lätt blir i andra delar av Stockholm. Vad som saknas är idag bättre representationsrestauranger, men det kommer garanterat komma fler sådana de kommande åren, säger Jonas Nygren.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

SundbybergSwedbank

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.