Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Stigande varsel sänker prognos

Publicerad: 11 december 2012, 07:12

Hushållen fortsätter att spara.

Utsikterna för detaljhandeln har försvagats sedan HUI:s septemberprognos. Anledningen är att de flesta indikatorer nu pekar nedåt för svensk ekonomi som i högre utsträckning påverkas av lågkonjunkturen i Europa. HUI skriver ner prognosen för helåret 2012 från 3,0 till 2,0 procents försäljningsökning.


Ämnen i artikeln:

HUI

Största konsekvensen för handeln är att ett stigande antal varsel gör att hushållen blir återhållsamma och fortsätter att spara på en historiskt hög nivå. Detta medför att HUI skriver ner prognosen för helåret 2012 från 3,0 till 2,0 procents försäljningsökning. Inledningen och stora delar av 2013 bedöms också utvecklas svagt och prognosen skrivs ner från 2,5 till 2,0 procents tillväxt, mätt i löpande priser.

– Det är svårt att vara optimistisk när alla indikatorer pekar nedåt men ränta och inflation är låg, vilket gör hushållen köpstarka. Skulle 2013 kunna bjuda på signaler om framsteg i Europa skulle hushållen ganska snabbt kunna sänka sitt sparande och höja sin konsumtion, säger Jonas Arnberg, konsultchef på HUI Research och ansvarig för företagets konjunkturbedömningar.

Vinnarbranscher i handeln bedöms även 2013 vara sporthandeln som växer kraftigt och mathandeln som i lågkonjunktur ofta presterar väl. Förlorare är branscher med varor som kostar mycket pengar eller kräver en investering såsom byggvaror, möbler och elektronik.

– Hushållens konsumtion är tudelad, å ena sidan gör osäkra tider att vi sparar in på tyngre köp och investeringar, å andra sidan shoppar vi friskt när det gäller konsumtionsvaror såsom restaurang-tjänster, sportprodukter och mat, fortsätter Jonas Arnberg.

Läs rapporten från HUI

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande HUI

Ämnen i artikeln:

HUI

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.