Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Så ska Löwengrip lyfta nya Gallerian

Publicerad: 6 november 2018, 14:39

Gallerian Illustration: AMF

Gallerian genomgår en helhetsomvandling. På tisdagen presenterade AMF Fastigheter och Isabella Löwengrips startupfabrik, Nordic Tech House, nya butiksdelen som har smygpremiär redan nästa vecka.


Ämnen i artikeln:

Isabella LöwengripUrban EscapeAMF Fastigheter

Gallerian i centrala Stockholm genomgår en helhetsomvandling. På tisdagen presenterade AMF Fastigheter och Isabella Löwengrips startupfabrik, Nordic Tech House, nya butiksdelen som har smygpremiär redan nästa vecka. Här är bilderna på hur det kommer att se ut.

Gallerian, som sedan 1976 har varit en naturlig mötesplats för många stockholmare, har rustats upp i flera omgångar. År 2004 invigdes lokalerna på nytt efter en mycket omfattande renovering och nu, 14 år senare, sker i princip samma sak.

– Vi ansåg helt enkelt att lokalerna var i för dåligt skick. Efter det här slipper vi nog en liknande renovering de kommande 30–40 åren, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter, till Fastighetsnytt.

Totalt satsar AMF fem miljarder kronor på upprustningen av Gallerian och Brunkebergstorg, som är en del av citykvarteret Urban Escape i Stockholm.

– Norra Smedjegatan låg här förut och målet är att genom olika materialval, som granit, skapa samma typ av utomhuskänsla inuti gallerian. Det kommer även att finnas sittplatser under träd.

Arbetet med gallerian påbörjades 2015 och väntas bli helt klart om ungefär ett år. Minst 8 000 kvadratmeter ny butiksyta, restauranger och 28 nya bostäder utlovas.

Vad blir det för typ av bostäder?
– Det vet vi inte ännu, men de blir också klara nästa år, säger Johansson.

En annan nyhet är att Isabella Löwengrips startupfabrik Nordic Tech House öppnar upp ett 900 kvadratmeter stort teknologiskt lab på våning fyra. Målet är att testa morgondagens handel i realtid.

– Lokalerna används både som kontor och butiksyta. Det kommer bland annat att finnas sensorer i butiken som följer rörelser, säger Viktor Lundqvist, vd och medgrundare av Nordic Tech House, till Fastighetsnytt.

På så sätt kan bolaget se vilka produkter som är populärast och mäta annat. Nordic Tech House vill även testa möjligheter att checka ut från butiken med mobil via Amazon go, för att få butiksvaror hemskickade.

Snart flyttar Microsoft till kvarteret också, där Spotify, Facebook, We Work, EQT och Petter Stordalens hotell Atsix och Hobo, samt hans takterrass Stockholm under stjärnorna, redan huserar.

– För oss känns det viktigt att arbeta nära andra techbolag, säger Lundqvist.

Nästa vecka, 15–17 november, är det dags för smygpremiär av den nya delen. Den första premiären hölls för 18 månader sedan. Den här gången öppnar Daniel Wellington, Brothers, Kicks flaggskeppsbutik, Guldfynd, Sthlm Hair & Barber, Polarn O. Pyret, Subway, Glitter, Telenor, Stjärnurmakarna och restaurangerna The Fishery och The Farm Family upp dörrarna, samtidigt som nya mötesplatser som vetter mot Hamngatan introduceras. Löwengrip Beauty kommer också att finnas i gallerian.

I december öppnar ännu fler butiker och före årsskiftet byts den nuvarande blå Galleria-skylten ut mot en ny logotyp i svart typsnitt.

Fakta om nya Gallerian:

- Delinvigs 2018 i samband med att huset som byggs i korsningen Regeringsgatan/Hamngatan, som utgör ena delen av Gallerian, står klart.
- Matutbudet mer än fördubblas.
- Det tillkommer flera nya entréer som länkar samman handelsplatsen med resten av Urban Escape-kvarteret.
- Det tillkommer sammanlagt ett tjugotal nya butikskoncept.
- Det blir en utökad besöksyta ända upp till taken med en takterrass och en utvändig terrass som omfattar 1 600 kvadratmeter.
- Gallerian fylls med flera vinterträdgårdar.

Källa: AMF

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.