torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Handel

Rykten för miljarder i Kista – så vill Citycon jobba med den upplevda otryggheten

Publicerad: 4 juli 2022, 15:24

I en färsk undersökning, som Fastighetsnytt har tagit del av, har Newsec tittat på Kistas potential och varför stadsdelen har så svårt att nå denna. Foto: Citycon

I en ny rapport från Newsec, beställd av centrumutvecklaren Citycon, har fastighetsrådgivaren tittat på de faktiska kostnaderna för den upplevda otryggheten i Kista i norra Stockholm. ”Det handlar om en väldig massa pengar”, säger Newsecs Jan Wejdmark till Fastighetsnytt. Citycon menar att Kista Galleria får släpa på ett rykte som inte har bäring i verkligheten.

Ämnen i artikeln:

KistaKista galleriaCityconNewsec

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Newsec har på uppdrag av Citycon undersökt stadsdelen Kista och tittat på sambandet mellan investeringsvilja och upplevd trygghet inom området. 

Fastighetsnytt har som första tidning tagit del av rapporten: ”Tillväxt och trygghet i framtidens Kista.” och kan presentera siffran. 

Rapporten har även diskuterats på Business Arena Almedalen under tisdagen. 

– Det finns cirka 1 miljon kvadratmeter kontor i Kista och den här effekten kan lyfta området med 20 000 kronor per kvadratmeter, ungefär alltså 20 miljarder kronor, säger Newsecs Jan Wejdmark som varit med och tagit fram rapporten. 

Newsec har jämfört Kista med ett kontorsområde som ligger på jämförbart avstånd från Stockholms city och som har en snarlik struktur – Solna Business Park. 

Läs mer: Citycon miljardsatsar i Kista – planerar 300 bostäder 

– Men i Kista finns ännu fler styrkefaktorer. Man har ett starkt centrum, många etablerade och ledande bolag som hyr kontor samt skolor som bedriver utbildning som KTH. Det borde kunna vara ett av de mest attraktiva områdena i Stockholm, hävdar Wejdmark. 

Enligt Newsec är det bland annat faktorer kopplade till upplevd otrygghet, som för de verksamma bolagens medarbetare, företag när de ska rekrytera ny arbetskraft och kunders vilja att åka och besöka området, som ger effekter på intäkter, kostnader och avkastningskrav

På grund av situationen har Kista lägre hyror, högre driftkostnader med säkerhet och mer bevakning och flera vakanser än i Solna Business Park, fortsätter Wejdmark. 

– Den här undersökningen visar på enorma potentialer för fastighetsägarna och för staden om man kan göra rätt investeringar för att lyfta området till den trygga halvan av marknadspositioneringen.

Veronica Palmgren, som är utvecklingschef på Kista Gallerias ägare Cityon, menar att bolaget är förbryllat över bilden av otrygghet i Kista samtidigt som Gallerian är ett affärskluster som årligen lockar 18 miljoner besökare. 

– Uppfattningen om Kista speglar inte riktigt det fundamenta och de grundförutsättningar som finns här, säger hon till Fastighetsnytt. 

Trygghetsfaktorn har av flera aktörer förts fram som anledning till varför det finns ett svalt intresse runt området. Inte minst är det busstorget utanför Gallerian som upplevs som en otrygg plats enligt tidigare undersökningar, säger hon. 

– När vi tittar på vad som påverkar avkastningen på våra investeringar så är det som händer innanför våra väggar viktigt.

Men uppfattningen formas också mycket av det som sker utanför väggarna, menar hon, och på sina håll finns det ogästvänliga områden. Det håller hon med om. 

Men det är också en mediebild av Kista och en bild som sprids via rykten, menar hon. Brottsstatistiken är inte är högre i Kista än motsvarande områden som Liljeholmen och Fridhemsplan, hävdar hon. 

Läs mer: Fastighetsägarna: Här är lagförslagen som kan knäcka brottsligheten 

– Det är enkelt att skriva om ett brott som sker i Kista eller i Järva. Samma brott som skulle ske i Täby eller Mall of Scandinavia får inte ens en notis. 

Det är tacksamt att referera till Kista i form av otryggheten, menar Niko Paleovrachas, affärsområdeschef för Kista galleria.

– Kista galleria är ett extremt starkt varumärke och ser någon ett brott som sker utanför Kista Galleria så är det oftast det som man refereras till, menar han. 

Men tycker ni att det är en orättvis bild – det var ju tidigare en hel del brott inne i Kista Galleria? 

– De åtgärder som vi har gjort och som vi gör visar att brottsstatistiken har sjunkit. Vi tar hand om de ytor vi har rådighet över och det har vi gjort i många år. Incidenterna i Kista Galleria har sjunkit med 65 procent sedan 2019 och det ligger en rad olika åtgärder bakom den positiva utvecklingen. Däremot tar det betydligt längre tid att förändra ryktet och den upplevda otryggheten i Kista. Och det är ett pågående arbete, säger Niko Paleovrachas. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev