Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Marie Skelkjär, ägare av Degerfors Presentbutik.

Foto: Mattias de Frumerie

Reportage: Våren helt avgörande för lokalhandlarna i Degerfors efter krisåret

Handelsytorna står öde och kunderna avvaktar på grund av pandemin. Uppgivenheten bland Degerfors handlare ökar och våren blir helt avgörande för butikernas överlevnad. ”Viktigt att det kommer mer stöd även under 2021”, säger en av butiksägarna.

Publicerad: 10 maj 2021, 14:38

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Degerfors är som vilken småort som helst i Sverige; halvt slumrande och folktom. Kanske är det för att regnet piskar ute och luften är kylig. Eller också för att invånarna följer myndigheternas uppmaning om att stanna hemma under covid-19.

Lokalbon Anita Jakobsson, 78, tror mer på det sistnämnda.

– Folk går inte ut lika mycket längre. Innan tog man en fika på konditoriet och gick runt och tittade i affärerna, men inte längre. Nu får man nästan dåligt samvete så fort man går utanför dörren, säger hon.

Förra året kvalade Degerfors till allsvenskan. Foto: Mattias de Frumerie

Förra året kvalade Degerfors till allsvenskan.

Foto: Mattias de Frumerie

Den enda gången som folk vägrade stanna hemma var egentligen när Degerfors seglade upp i allsvenskan.

– Just den natten var många ute och sköt raketer, skrålade och sjöng när fotbollslagets buss åkte förbi. Men annars händer det inte så mycket här, säger Anita och skrattar.

Hon bor nära Medborgargatan, Degerfors huvudgata, och är ofta, precis som nu, i klädbutiken Sam & Sara för att få lite sällskap av ägaren Pierre Barsoma.

– Jag brukar gå hit när väggarna håller på att rasa över mig där hemma, säger hon.

Pierre, 28, har inte heller något emot lite sällskap nu när kunderna lyser med sin frånvaro under pandemin.

– Anita Panita, kom så stryker vi lite kläder, skojar han.

Anita hjälper Pierre att stryka kläder för att få tiden att gå. Foto: Mattias de Frumerie

Anita hjälper Pierre att stryka kläder för att få tiden att gå.

Foto: Mattias de Frumerie

Men snart sänker sig allvaret åter över hans ansikte.

– Jag tycker att det pratas alldeles för lite om att social isolering är skadligt för den psykiska hälsan. Vem ska ta hand om alla som har suttit ensamma hemma i över ett år efter pandemin? Då blir väl psykiatrin överbelastad i stället.

Anita tror att många äldre aldrig kommer att återhämta sig ordentligt efter coronatiden.

– Det blir nog väldigt tufft för många. Ingen orkar sitta hemma hela tiden och bara diska och städa. Jag brukar lägga pussel och för mig har Pierre blivit en livlina. Han är ett riktigt energiknippe!

Läs även: Handeln blöder – men två segment blomstrar

Pierre känner dock viss frustration över myndigheternas restriktioner.

– Folk blir förbannade när de ser Löfven stå och vifta med hela näven om att man ska göra si och så, men sedan själv åker och handlar reservdelar till en rakapparat. Det är ju löjligt. Samtidigt känner vi handlare oss nästan kriminella om vi släpper in tre personer i butiken.

Pierre hann precis fylla på sortimentet i butiken innan pandemin slog till. Foto: Mattias de Frumerie

Pierre hann precis fylla på sortimentet i butiken innan pandemin slog till.

Foto: Mattias de Frumerie

Han rättar till galgarna på klädstången och går runt i butiken som är proppfull med klädesplagg som ingen vill ha just nu. 

– Jag hann beställa sortimentet strax innan pandemin bröt ut, vilket är synd. För nu köper ju folk bara mjukisbyxor och inga festblusar eller klänningar. Och den äldre kundkretsen har försvunnit helt, säger han och suckar. 

Pierre Barsoma, med kommunhuset i bakgrunden. Foto: Mattias de Frumerie

Pierre Barsoma, med kommunhuset i bakgrunden.

Foto: Mattias de Frumerie

Han räknar med att det kommer att ta minst ett år att återhämta sig ekonomiskt. 

– Det är sorgligt att vi har en finansminister och en näringsminister som inte förstår hur små verksamheter fungerar, utan hellre ger stöd till kapitalsäkra storbolag. För många av oss småföretagare räcker det att förlora 20 procent av omsättningen för att gå i konkurs. 

”Våren blir helt avgörande för mig.”

Förra året gavs omsättningsstödet till företag som hade minst 30 procent lägre omsättning i mars–april jämfört med 2019. Ersättningen var 75 procent av de fasta kostnaderna, med ett maxtak på 150 miljoner kronor per företag. Under 2020–2021 tilldelas totalt 5 miljarder kronor i stöd av regeringen. 

– Jag startade butiken först 2018 och hade verkligen behövt ersättning för de fasta kostnaderna. Vi småföretagare har ju bara de pengar som kommer in att röra oss med och ligger inte på plus direkt. 

Hur nära står du en konkurs?
– Våren blir helt avgörande för mig. Just nu ser det inte särskilt ljust ut. Jag försöker sälja så mycket som möjligt på nätet, men de flesta vill ju känna och klämma på kläderna så det är svårt.

Marie Skelkjär, som bedriver en presentbutik drygt hundra meter bort, är otroligt glad över att ha valt en annan nisch. 

– Jag har tur, för efterfrågan på inredning har ökat under pandemin och så även vår försäljning på nätet. Många kunder vill fräscha upp sina hem nu när de inte kan resa eller göra så mycket annat.

Även de presentkort på 200–500 kronor som Degerfors kommun delade ut till sina tusen anställda förra året var till stor hjälp.

– Julhandeln var väldigt stark och vi fick många nya kunder som handlade hos oss med presentkorten. Även fastighetsägaren Degerforsbyggen gav hyresrabatt under tre månader, vilket hjälpte något. Stöden behövs verkligen för vi lever ju inte jättefett på lönen just nu.

Marie Skelkjär, driver sedan 2019 Degerfors Presentbutik. Foto: Mattias de Frumerie

Marie Skelkjär, driver sedan 2019 Degerfors Presentbutik.

Foto: Mattias de Frumerie

”Just nu försöker jag klara mig dag för dag och måste hela tiden ha is i magen.”

Anonymiserade och aggregerade mobildata i kombination med artificiell intelligens, som Datscha Footfall har tagit fram på Fastighetsnytts begäran, visar att i snitt 48 000 fotgängare besökte Medborgargatan i december, vilket är 55 procent färre än 2019. Trots det lyckades Marie Skelkjär öka sin försäljning jämfört med 2019. 

– Vi hade många besökare. Men även jag har det förstås väldigt tufft som nyetablerad företagare. Just nu försöker jag klara mig dag för dag och måste hela tiden ha is i magen. Utan nyheter i butiken får jag heller inga kunder. 

”Jag är glad att bolaget inte gick i konkurs.”

Grannhandlaren Ida Thunberg har haft det snäppet värre då hon fick lägga ned sin resebyråverksamhet vid årsskiftet på grund av coronapandemin. Men hon valde samtidigt att behålla och utveckla själva butiksdelen.

– Jag är glad att bolaget inte gick i konkurs. Vi bytte i stället namn till Leva Livet och ändrade inriktning. Nu säljer vi fler prylar som leksaker, spel, böcker, reseprylar och sånt som inte fanns på orten tidigare.

Ida Thunberg äger Leva Livet-butiken i Degerfors. Foto: Mattias de Frumerie

Ida Thunberg äger Leva Livet-butiken i Degerfors.

Foto: Mattias de Frumerie

Butiken har med andra ord växt, inte krympt, under coronan och Thunberg har även öppnat en webbshop.

– Jag fortsätter att investera i butiken och har bytt logotyp, presentpapper och påsar för att signalera nystart. Många kunder har sagt att de tycker att det är fint att jag vill vara kvar i Degerfors.

Hon är däremot mer än redo att lämna ett tungt arbetsår med en massa extra administration, redovisning, återbetalningar och skatteberäkningar bakom sig.

– Jag gick trots det in i 2021 med en positiv känsla. Annars hade jag aldrig satsat på butiken. Men jag vet givetvis att även postcorona-perioden blir tuff för oss småföretagare.

Hon hoppas att regeringen också har tagit med det i beräkningen.

– Många har tappat mer än hälften av sin omsättning och behöver tid för att ta sig tillbaka. Det är viktigt att inte plocka bort de behovsprövade stöden så fort vaccinationerna är klara.

Hon själv hade stor nytta av det statliga hyresstödet när situationen såg som mörkast ut förra året.

– Jag är tacksam för stödet, och det är viktigt att det kommer mer stöd även under 2021. Men allra roligast är det ju om butiken överlever genom att folk kommer hit och handlar, säger Thunberg.

Läs även: Expert spår uppsving för handel utanför städerna efter pandemin 

Degerforsbyggens kontor ligger precis intill presentbutiken. Foto: Mattias de Frumerie

Degerforsbyggens kontor ligger precis intill presentbutiken.

Foto: Mattias de Frumerie

Rickard Erhard, vd för Degerforsbyggen, säger att kommunens största utmaning det senaste året har varit att rodda med de individuella stöden.

– Från vårt håll har vi i egenskap av hyresvärd jobbat hårt med att föra dialog med våra drabbade hyresgäster kring deras ekonomiska situation, vilket har varit otroligt tidskrävande.

Han säger att Degerforsbyggen är ett kommunalt aktiebolag som har krav på sig att agera affärsmässigt, vilket man också har behövt förklara för många hyresgäster i dessa förhandlingar.

– Ibland kan den vedertagna åsikten vara att vi som kommun förväntas sponsra, stötta och på olika sätt ge bidrag till all verksamhet som anser sig vara till nytta för kommunen som helhet.

Men trots att Degerforsbyggen har ett intresse av att se verksamheter överleva så kan man samtidigt inte efterskänka hyror till alla, utan enbart till dem som verkligen behöver det, förklarar Erhard.

En annan stor utmaning för det kommunala bolaget är att vakansgraden för bostäder har ökat. 

– Vi har i samband med det haft onormalt höga kostnader för återställning av lägenheter efter utflyttning. Det handlar om onormalt överslitage, där hela lägenheter behöver rivas ut och göras om med nya kök och badrum som följd.

– Vi försöker givetvis ta betalt för detta, men en utflyttande hyresgäst eller i vissa fall ett dödsbo har sällan en betalningsförmåga för dessa kostnader.

Degerforsbyggen äger även flera lokaler i centrum, men där har vakansgraden enligt honom inte ökat under pandemin.

– Vi har inte fler tomma lokaler nu än tidigare och har lyckligtvis även varit förskonade från konkurser, säger Rickard Erhard.

Men det finns gott om tomma lokaler längs både Jannelundsvägen och Medborgargatan i Degerfors. Även torget med kommunhuset känns öde sedan Coop lades ned i januari förra året. 

Coops gamla lokaler och kontorshuset står ödsligt tomma på torget i Degerfors. Foto: Mattias de Frumerie

Coops gamla lokaler och kontorshuset står ödsligt tomma på torget i Degerfors.

Foto: Mattias de Frumerie

Det finns gott om tomma lokaler även på Jannelundsvägen i Degerfors. Foto: Mattias de Frumerie

Det finns gott om tomma lokaler även på Jannelundsvägen i Degerfors.

Foto: Mattias de Frumerie

Coop flyttade ut ur lokalerna eftersom utvecklingsplanerna för butiken, fastigheten och torget, som både fastighetsägaren Captiva och Coop var beredda att investera tiotals miljoner på, till slut slopades. 

I oktober sprack även Degerforsalliansen mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna, som var oense om budgeten och det lär därför dröja innan ett nytt beslut om torgets framtid fattas.

Så här säger Degerforsborna om pandemins effekter: 

Enkät: Hur shoppar du under pandemin? 

Inger Augustsson, 74: ”Jag handlar en gång i veckan. Innan åkte jag till Karlskoga för att storhandla, men nu besöker jag bara den lokala matbutiken och apoteket.” Foto: Mattias de Frumerie

Inger Augustsson, 74: ”Jag handlar en gång i veckan. Innan åkte jag till Karlskoga för att storhandla, men nu besöker jag bara den lokala matbutiken och apoteket.”

Foto: Mattias de Frumerie

Lujain Al Hamad, 24: ”Jag shoppar mer på nätet och köper bara sånt som jag verkligen behöver. Jag besöker egentligen bara matbutiken fysiskt.” Foto: Mattias de Frumerie

Lujain Al Hamad, 24: ”Jag shoppar mer på nätet och köper bara sånt som jag verkligen behöver. Jag besöker egentligen bara matbutiken fysiskt.”

Foto: Mattias de Frumerie

Christer Larsson, 69: ”Jag brukar handla tidigt på morgonen när det är mindre folk i matbutiken och har även börjat beställa kläder på nätet. Ibland åker jag till Karlskoga och storhandlar.” Foto: Mattias de Frumerie

Christer Larsson, 69: ”Jag brukar handla tidigt på morgonen när det är mindre folk i matbutiken och har även börjat beställa kläder på nätet. Ibland åker jag till Karlskoga och storhandlar.”

Foto: Mattias de Frumerie

Anivulla Sedegi, 24: ”Jag handlar inte så ofta, utan köper mat och sånt som jag behöver en gång i månaden.” Foto: Mattias de Frumerie

Anivulla Sedegi, 24: ”Jag handlar inte så ofta, utan köper mat och sånt som jag behöver en gång i månaden.”

Foto: Mattias de Frumerie

Anna Olofsson, 37: ”Familjen åker inte och handlar mat tillsammans längre, utan vi åker in en och en. Vi har även slutat med övrig shopping.” Foto: Mattias de Frumerie

Anna Olofsson, 37: ”Familjen åker inte och handlar mat tillsammans längre, utan vi åker in en och en. Vi har även slutat med övrig shopping.”

Foto: Mattias de Frumerie

 


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetDatschaRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.