lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Handel

Ny rapport: Gotlands handel bör säkras med fyra steg

Publicerad: 18 juli 2022, 10:07

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel. Foto: Teresa Ahola, Svensk Handel

Handeln på Sveriges semesterö står inte utan utmaningar. Nu manar Svensk Handel både Region Gotland och Länsstyrelsen att fokusera på frågan så att ön inte ska hamna på efterkälken.

Ämnen i artikeln:

LänsstyrelsenSvensk HandelRegion GotlandGotland

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Sedan 2010 har Gotlands omsättning inom detaljhandeln ökat med hela 30 procent, enligt Svensk Handel. Till skillnad från många andra platser i Sverige ökade försäljningen även under pandemin på grund av fler semesterfirare och fler sommarhusägare som valde att bo och arbeta från ön året runt. 

Slutsatsen är att dagens 61 000 invånare på Gotland väntas bli fler, vilket ökar kraven på mer handel. Något som världsarvet Hansestaden Visby både är en möjliggörare och bromskloss för, enligt Svensk Handel. 

– Vi är införstådda med att det krävs en noga avvägning mellan utveckling och bevarande av kulturmiljöer. Man ska ha full respekt för kulturarvet, men det får samtidigt inte hämma möjligheten till tillväxt, kommenterar organisationens näringspolitiska chef Mats Hedenström.

Svensk Handels lokala Gotlandsrapport visar att utvecklingen behöver sättas i fokus hos både Region Gotland och Länsstyrelsen om inte ön ska hamna på efterkälken.

Fyra rekommendationer från Svensk Handel

• Involvera handeln i planering och genomförande i samhällsutvecklingen. Att planera för handel blir alltmer komplicerat i den förändring som handeln är inne i. Här kan handeln bidra med kunskap.

• Se till att skapa bättre förutsättningar för kontakter och beslut med näringslivet.

• Låt inte kulturarvet hämma möjligheten till tillväxt. Tänk kreativt och nyttja varandras styrkor.

• Möjliggör för hyresnivåer som ger utrymme för en variation och ett brett butiksutbud över hela ön. I dag går en allt för stor andel av butikernas marginaler till att betala lokalhyra. 

 

Källa: Svensk Handel

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev