Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Newsec: Stark återhämtning för detaljhandeln i Norden

Publicerad: 9 mars 2022, 09:27

Max Barclay, Newsec.

Foto: Jenny Lagerqvist

Rådgivningsbolaget har tagit tempen på handelsfastigheter och resultatet visar att segmentet är starkare i Norden än i resten av Europa och världen, mycket tack vare utbudet.


För sju år sedan var handelsfastigheter fortfarande det näst största segmentet sett till transaktionsvolym, som nu minskat till endast sju procent i spåren av både e-handeln och pandemin. Samtidigt visar Newsecs färska rapport att segmentet är på god väg tillbaka. 

– Jämfört med de flesta andra fastighetssegment har direktavkastningen nu ökat och det leder till att handelsfastigheter erbjuder ett intressant investeringsalternativ, kommenterar bolagets Nordenchef Max Barclay.

Under 2021 ökade omsättningen jämfört med 2019 för både upplevelsebaserade köpcentrum och närcentrum, bortsett från stadsgallerior. Ett skäl till de positiva siffrorna i Norden är att de flesta centrum här erbjuder matvaror och apotek, vilket skiljer sig från exempelvis Storbritannien och resten av Europa.

Externhandelsområden och matvarubutiker är mest eftertraktade bland investerarna och har sedan i fjol utgjort mer än hälften av affärerna. Men prognosen är ljus även för köpcentrum och andra kategorier inom handelssegmentet, skriver Newsec.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.