Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Minskad omsättning i detaljhandeln

Publicerad: 28 maj 2012, 07:33

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser minskade med 1,3 procent mellan april 2011 och april 2012.


Ämnen i artikeln:

SCB

Dagligvaruhandeln minskade med 0,6 procent och sällanköpsvaruhandeln minskade med 1,9 procent.

Försäljningsvolymen ökade med 0,8 procent i april jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln var oförändrad och sällanköpsvaruhandeln ökade med 1,5 procent.

HUI Research kommenterar:
Efter en bra start på året kom april månad med ett bakslag för detaljhandeln. I löpande priser minskade försäljningen i april med 1,3 procent. Trots utfallet i april har året börjat bättre än väntat. En viktig förklaring till den svaga utvecklingen denna månad är en kalendereffekt. April månad i år hade en fredag och lördag färre än april 2011och istället en söndag och måndag extra, vilket slår kraftigt på detaljhandeln. Dessutom var april 2011 en relativt stark månad.

Det kalla vårvädret har också påverkat handeln. Främst klädhandeln och skohandeln har båda gått svagt under april månad, och sannolikt är delar av vårkollektionerna kvar på lagret. Dagligvaruhandeln har haft flera månader med bra försäljningsökningar men nu kom bakslaget även där.

En svag april är sannolikt ett undantag i en vårförsäljning som gått bättre än väntat. Hushållens optimism kan sannolikt få ett bakslag i den senaste månadens förnyade greklandsfrossa, men trenden är ändå stigande och det kommer att återspeglas i detaljhandeln. 2012 får därmed en stabil återhämtning efter 2011 och ett bra år för detaljhandeln.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.