Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Invigning av Mall of Scandinavia

Publicerad: 12 november 2015, 15:31

Foto: Maria Nordlander.

På torsdagskvällen invigdes Mall of Scandinavia, nordens största köpcentrum. Det har tagit närmare fyra år, kostat cirka 6 miljarder att bygga och de senaste veckorna har 6000 personer arbetat med färdigställandet.


Ämnen i artikeln:

Gert WingårdhUnibail-Rodamco-WestfieldWestfield Mall of ScandinaviaWingårdhs Arkitektkontor

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Med en yta på cirka 300 000 kvadratmeter, varav drygt 100 000 kvadratmeter är uthyrbar yta, är Mall of Scandinavia en av Sveriges största byggnader. Enligt Lars-Åke Tollemark, vd för Unibail-Rodamco i Norden, är det bolagets största projekt, även globalt.

I köpcentrumet öppnar 10 000 kvadratmeter restauranger, 224 butiker, 15 biosalonger med bland annat Sveriges första IMAX-salong, samt tillgång till 3 700 parkeringsplatser.

Taket ovanför huvudentrén är som en gigantisk spegel, där olika ljus och ljud kommer att kunna förändras efter behov. Foto: Maria Nordlander.

Taket ovanför huvudentrén är som en gigantisk spegel, där olika ljus och ljud kommer att kunna förändras efter behov. Foto: Maria Nordlander.

Mall of Scandinavia ligger i Arenastaden i Solna precis bredvid finna Friends Arena och flera stora kontorsbyggnader, exempelvis Scaninavian Office Building som nu utvecklas ovanpå köpcentret. Här kommer Telia så småningom att ha sitt huvudkontor. Även SEB och Vattenfall kommer att flytta sina huvudkontor hit.

Vissa orosmoln har höjts när det gäller cityhandeln, och hur den kommer att stå sig mot det nya köpcentrumet.

– Vi vill inte bräcka cityhandeln, utan det finns utrymme för ett stort köpcentrum och cityhandeln. Jag tror att cityhandeln kan dra nytta av det nya köpcentrumet, som i sin tur kan dra nytta av cityhandeln, säger Lars-Åke Tollemark till Fastighetsnytt.

Lars-Åke Tollemark, Unibail-Romaco. Foto: Maria Nordlander.

Lars-Åke Tollemark och Per Ronnevik från Unibail-Romaco. Foto: Maria Nordlander.

Han hänvisar till en rapport från HUI Research där man har kommit fram till att Stockholm skulle klara av att det byggs ett nytt köpcentrum om 70 000 kvadratmeter varje år.

Vad gäller arkitekturen står Wingårdhs för allt som har med de kommersiella ytorna att göra.

– Vi har jobbat mycket med de fyra grundelementen, jord, vind, vatten och eld i olika noder i köpcentret, säger Gert Wingårdh till Fastighetsnytt.

I

I “Eld-delen” av köpcentrumet kan nya, unga designers etablera sig. Här tecknas korta hyreskontrakt för att möjliggöra för det nya att kunna ta plats på marknaden. Mattan på bilden kommer att bytas ut en gång om året. Foto: Maria Nordlander.

I det stora köpcentrumet finns det olika delar, där det på många ställen är högt, och när besökarna strömmar till kommer det att vara jobbigt för den som lider av torgskräck.

– Vi har jobbat en hel del med de psykologiska faktorerna. Det finns ju höjder, torgskräck och annat som man måste tänka på. Men på ett kontor som vårt, där det jobbar 150 personer, får man helt enkelt prata med dem och tänka kring hur man ska göra. Själv har jag tidigare varit rädd för glatt golv, det är någon man måste tänka på, säger Gert Wingårdh.

Gert Wingårdh. Foto: Maria Nordlander.

Gert Wingårdh. Foto: Maria Nordlander.

Den så kallade flagship avenue, där flera märken som aldrig tidigare funnits i Sverige etablerar sig, berättar Gert Wingårdh är designad med inspiration från en slalombacke, där man inte ska veta vad som väntar bakom nästa krön.

Den så kallade

Den så kallade “Flagship Avenue”. Foto: Maria Nordlander.

På arkitektkontoret jobbar det ungefär 150 personer. Tio av dem har jobbat med Mall of Scandinavia i nästan fem år.

– Det blir fyrtio års arbete om man lägger ihop det. Det klart att det är ett jätteprojekt för oss, och det känns fantastiskt att det nu är klart, säger Gert Wingårdh.

Maria Nordlander
Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.