Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Ingen dipp i julhandeln

Publicerad: 2 november 2012, 09:34

Enligt HUI har handelns försäljningsutveckling har överraskat positivt och den förväntade nedgången har hittills uteblivit. HUI Research bedömer att julhandeln omsätter 66 miljarder kronor och därmed ökar med 1,5 procent jämfört med föregående år.


Ämnen i artikeln:

HUI

HUI Researchs bedömning är att julförsäljningen kommer att påverkas av oroligheter i omvärlden. Dock menar man att låg ränta och inflation i kombination med högre löner och stark krona kan göra svenskarna köpstarka. Bedömningen är att julhandeln omsätter 66 miljarder kronor och därmed ökar med 1,5 procent jämfört med föregående år.

Under året har dagligvaruhandelns försäljning utvecklats väl, medan sällanköpsvaruhandelns utveckling har svängt med konjunkturen. En fördjupad eurokris kan fortfarande leda till ett svagare konsumtionsklimat under årets sista månader men HUIs bedömning är att de senaste lösningarna i eurokrisfrågan bidrar till tillfälligt lugn och stigande förtroende runt om i Europa. Detta medför att läget känns mer positivt än 2011, då julhandeln ökade trots oron.

− Rekord är den rimligaste bedömningen, men det finns skäl att vara ödmjuk. Vi är försiktigt optimistiska och räknar med en försäljningstillväxt i julhandeln, säger Jonas Arnberg, Konsultchef Handel på HUI Research.

Sport- och fritidshandeln bedöms bli årets vinnarbransch med en ökning på 8,0 procent i julhandeln. Dagligvaruhandeln, som är den minst konjunkturkänsliga branschen i detaljhandeln, bedöms öka med 2 procent.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande HUI

Ämnen i artikeln:

HUI

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News