Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Handel

Indexomvägning orsakade stor handel

Publicerad: 18 Mars 2013, 14:05

Nasdaq OMX

Sekunder före Stockholmsbörsens stängning i fredags, under den så kallade aktieauktionen, omsattes mycket stora volymer aktier i åtta av de större börsnoterade fastighetsbolagen.


Ämnen i artikeln:

OMX

Sekunder före Stockholmsbörsens stängning i fredags, under den så kallade aktieauktionen, omsattes mycket stora volymer aktier i åtta av de större börsnoterade fastighetsbolagen. I de flesta fall var auktionsperiodens volym ungefär dubbelt så stor som volymen i dagens ordinära handel med aktierna och i några av fallen var den mer är dubbelt så stor.

Bolagen det rör sig om var Balder, Castellum, Fabege, Hufvudstadens A-aktie, Kungsleden, Klövern, Wallenstam och Wihlborgs. Störst volym, sett till antal aktier som såldes under auktionen, stod Hufvudstaden A. Som framgår av tabellen stod Klövern för störst volym, sett till andel av hela dagens handel.

Att det rör sig om ovanliga rörelser råder inget tvivel om men det finns dock en enkel förklaring till det hela. Tredje fredagen i varje månad är av tradition den dag då optioner löper ut samt den dag då handelsbara index och produkter relaterade till dem löper ut. Då kan man fråga sig varför sådana volymer inte märks i slutskedet av handeln tredje fredagen i varje månad och svaret är att just den här fredagen omvägdes en hel del stora aktieindex, som exempelvis EuroStoxx.

När index omvägs väljer stora institutionella investerare som har indexvägda portföljer eller fonder, och vill vara helt passiva gentemot indexen, att stuva om i sin portfölj just för att kunna hålla sig passiva. Det gäller alla aktier, inte bara fastighetsaktier, men de ovannämnda aktierna är just de fastighetsaktier som kan ses som mest attraktiva ur indexbyggarsynvinkel vilket förklarar att just dessa handlades mest.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

OMX

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.