lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Handel

Höjda hyror slår mot modehandeln: ”Alarmerande siffror”

Publicerad: 14 mars 2023, 08:30

Foto: Mattias de Frumerie

I januari höjdes hyrorna för kommersiella lokaler med nära 11 procent och enligt siffror från Svensk Handels hyresdatabas kan existensen för så mycket som två tredjedelar av kläd- och skohandeln stå på spel. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetSvensk Handel

JB


Analysen byggs på insamlad hyresdata för 2021 samt tidigare hyresundersökning för kläd- och skohandeln. Majoriteten av hyresgästerna har sedan dess fått ytterligare två hyreshöjningar, enligt KPI-index, med 2,8 procent i januari 2022 samt ytterligare 10,9 procent i januari 2023.

– Det är alarmerande siffror som framkommer. Hyrornas andel av omsättningen fortsätter att öka. Enbart inom kläd- och skohandeln ligger 3 100 butiker i riskzonen för att gå i konkurs eller försättas i rekonstruktion, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Svensk Handel påpekar det är särskilt allvarligt att hyran äter upp en allt större del av omsättningen när handeln samtidigt pressas av en kraftigt minskad efterfrågan, en svag valuta och andra stora kostnadsökningar.

Läs även: Svensk handel: ”Chockhöjda” hyror bakom handelns kräftgång

Även 2024 ser det dessutom ut att kunna bli en rejäl hyreshöjning.

– Vi ser även en överhängande risk för att årets KPI-indexering kommer att leda till stora hyresökningar då inflationen är fortsatt hög. Om regeringens och Riksbankens prognoser för KPI slår in kommer hyresökningen på tre år, 2022–2024, kunna uppgå till omkring 20 procentenheter, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert med fokus på hyresfrågor vid Svensk Handel.

Ett avgörande skäl till att många butiker ändå klarar sig är, enligt Svensk Handel, det ökade systemet med hyresrabatter.

– Omfattande hyresrabatter indikerar ett strukturellt problem på dagens hyresmarknad. Det är uppenbart att vårt system med marknadshyra idag urholkas då transparensen är obefintlig och det finns incitament i form av rabatter som tillfälligt hjälper hyresgästerna till mer rimliga betalningsnivåer medan marknadshyran kvarstår, säger Elisabet Elmsäter Vegsö.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev