torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Handel

Handelsplats för överskottsvärme

Publicerad: 21 oktober 2014, 12:25

Anders Egelrud och Karin Wanngård invigde handelsplatsen.

Fortum Värme startar återvinningsmarknad för överskottsvärme. Affärskonceptet kallas för Öppen Fjärrvärme och handelsplatsen invigdes under onsdagen.

Ämnen i artikeln:

FortumKarin WanngårdStockholms stad

Den återvunna energin ska användas för att värma bostäder och producera varmvatten. Fortum uppger att bara överskottsvärmen från datahallar i Stockholm motsvarar årsuppvärmningen av cirka 60 000 normalstora lägenheter. Anders Egelrud, vd, Fortum Värme, ser stora fördelar med att kombinera storskalig, centraliserad produktion med småskalig, decentraliserad produktion. Både ur ett hållbart perspektiv men även affärsmässigt.
– Det är en kommersiell affärsmodell som vi riktar mot alla våra kunder, säger Ander Egelrud.

Alla företag och verksamheter som har överskottsvärme och som ligger nära fjärrvärme- eller fjärrkylanätet i Stockholm kan sälja energi till Fortum Värme. Fortum värme är samägt med Stockholms stad och Karin Wanngård, Finansborgarråd i Stockholm, var på plats för invigningen. Hon ser initiativet som ytterligare en konkurrensfördel för staden.
– Vi har unika förutsättningar och möjligheter att ta hand om överskottsvärme i Stockholmsregionen. Med Öppen Fjärrvärme blir Stockholm en ännu mer attraktiv plats för företag som behöver kyla och har överskottsvärme och vi hoppas kunna locka fler av dem att etablera sig här och bidra i utvecklingen av en hållbar stad, säger Karin Wanngård, i ett pressmeddelande.

Sedan 2013 har Fortum Värme samarbetat med ett tiotal företag och organisationer för att testa och utveckla system där deras överskottsvärme kan föras ut i Stockholms fjärrvärmenät. Bland dessa piloter kan nämnas Stockholms stad, Bahnhof, Coop, ICA, Stiftelsen Stora Sköndal och Hemköp.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev