Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Handeln blöder – men två segment blomstrar

Publicerad: 12 maj 2020, 13:54

Foto: Natthapon/Ngamnithiporn, Mostphotos

Konkurserna ökar och många mindre butiker går på knäna i spåren av corona. Men allt går inte dåligt. ”Våra segment är fortsatt starka”, säger Thomas Holm, vice vd på Svenska Handelsfastigheter, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetSvenska Handelsfastigheter

Stora delar av handeln blöder när arbetslösheten stiger och folk uppmanas att stanna hemma för att undvika smittspridning. Men det finns undantag. 

– Uthyrningen hos oss har varit bättre än normalt eftersom vi fokuserar på externhandel med lågpris och livsmedel. Där går det fortfarande starkt, säger Thomas Holm, vice vd på Svenska Handelsfastigheter. 

Vad beror det på? 

– Folk är hemma mer och lägger pengar på huset och trädgården, vilket gynnar dessa segment. 

Han nämner att butiker som Rusta, Jysk, NetonNet, Elgiganten, Mediamarkt, Willy’s, Lidl och Lager157 är vinnare i krisen.

Läs även: Corona slår mot hotelljätten – drar in utdelning 

– Så fort det händer något omskakande så drar folk åt svångremmen och handlar på billigare ställen. Det var ju under finanskrisen 2007–2008 som lågprissegmentet kom i gång på allvar i Sverige. 

Har ni inte påverkats alls av krisen? 

– Självklart har vi varit oroliga, men har hittills inte sett något mer än att tre Intersport-butiker har ansökt om rekonstruktion och vi har fått in alla hyror även där, säger Thomas Holm. 

Storlien i Västjämtland, handelsplatsen på gränsen mellan Sverige och Norge, går också trögt för bolaget.

– Vi räknar dock med att affärerna rullar i gång så fort gränserna öppnas igen. 

Svårast kris i innerstaden

Det är främst fastighetsägare med lokaler och gallerior i CBD-distrikt som drabbas av butiksdöden i spåren av coronapandemin, fortsätter Thomas Holm. 

– I Stockholm är det relativt dött i Gallerian, Sergelgången, Mood och NK. Det har inte varit så mycket handel där de senaste veckorna. Den typen av aktörer kommer att få det tungt när marginalerna pressas. 

Även private equity-bolag som har köpt upp butiker med belånade medel sitter extra knivigt till.

– De klarar vanligtvis inte av svängningar på marknaden lika bra som familjebolag gör. Jag tror att vi kan vänta oss betydligt fler konkurser än vad vi har sett hittills, säger Holm. 

Väntar med stödpengar

På grund av den höga uthyrningsgraden har Svenska Handelsfastigheter ännu inte tagit del av regeringens krispaket. 

– Det finns butiker som har större behov av stödet än vad vi har och det finns fortfarande oklarheter kring utbetalningen. Men vi tittar självklart på det och förhandlar också med våra hyresgäster individuellt, säger Thomas Holm. 

Holm tycker att regeringens omsättningspaket, med direkt stöd till drabbade verksamheter, är ännu bättre än krispaketet. 

Vilken är er största utmaning? 

– Vi har flera nybyggnationer på gång, exempelvis en ny anläggning, Harlövs handelsområde, i Kristianstad som ska bli klar i höst. Vi för löpande dialog med byggansvariga och har åtminstone ännu inte fått signaler om några förseningar, säger Holm.

Svenska Handelsfastigheter tecknade dessutom senast i veckan ett tioårigt hyresavtal med Elgiganten för handelsområdet Majoren i Falun. Inflyttning planeras till hösten 2020.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.