Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Handel lockade investerarna 2015

Publicerad: 23 december 2015, 20:31

Stockholm Waterfront.

Högkonjunktursiffror, räntorna historiskt låga och ett överskott av likviditet i systemet, intet nytt under solen om vi jämför med samma tidpunkt förra året.


Ämnen i artikeln:

Mikael SöderlundhPangea Property Partners

Högkonjunktursiffror, räntorna historiskt låga och ett överskott av likviditet i systemet, intet nytt under solen om vi jämför med samma tidpunkt förra året. Fastigheter har 2015 varit fortsatt hett både på börsen och på marknaden och siffrorna pekar mot ett nytt, starkt transaktionsår där inte minst handelsfastigheter fått ett uppsving.

Vi kommer kanske inte nå förra årets siffror på drygt 150 miljarder kronor. Mikael Söderlundh, partner och analyschef på Pangea Property Partners, tror att när året summeras (alla affärer över 50 miljoner) ser det ut att landa på en transaktionsvolym på 145 miljarder kronor. Men med december månads storaffär 2014, Starwoods 11-miljardersköp, i färskt minne så finns alla möjligheter att öka på siffrorna.
– Man blir ofta lite överrumplad över hur mycket som händer det sista kvartalet och prognoserna brukar ligga något i underkant. Tittar man på alla decembermånader från 2005 och framåt är snittvärdet cirka 18 miljarder. Snittet ökade också förra året då det såldes för 30 miljarder i december och kommer att öka igen då vi ser ut att hamna en bra bit över 20 miljarder under årets sista månad, säger Mikael Söderlundh.

Andelen internationella köpare stiger ytterligare från förra året och ligger på cirka 30 procent, men tittar man på stora affärer (över miljarden) så är andelen hela 45 procent. Totalt har det varit 25 miljardaffärer under 2015, vilket är färre än förra året, men över det historiska snittet.

Uppsving för Handelsfastigheter
Handelsfastigheter har fått förnyat förtroende från investerarna där transaktionsvolymen för handelsrelaterade affärer ligger på cirka 19 procent av totalvolymen, drygt 27 miljarder. Det kan jämföras med 10 procent under 2014. Vi har sett köp av både stora Stockholmsgallerior som Skärholmen Centrum till att det skapats nya bolag som exempelvis A Group of Retail Assets (Agora) med fokus på mindre och medelstora köpcentrumanläggningar runt om i landet, och Svenska Handelsfastigheter som förvärvade 44 volymhandelsfastigheter från Areim.
– Det har varit ett ganska svalt intresse för handelsfastigheter en längre tid, med fokus på de stora och väletablerade köpcentrumen. Men i år har vi faktiskt sett hela spektret, marknaden har breddats rejält, säger Mikael Söderlundh.

Inte minst centrumförsäljningar har varit i fokus, senast i raden var Citycon som köpte de återstående 25 procenten av aktierna i Åkersberga Centrum. Innan dess har vi fått se Diligentia förvärva Tyresö centrum, Atrium Ljungberg gjorde sig av med Orminge Centrum i Nacka, A Group of Retail Assets tog över D. Carnegies andel på 60 procent i Vårberg Centrum , Genesta avyttrade Gustavsbergs Centrum på Värmdö och NREP förvärvade Näsbypark Centrum i Täby. Sist men inte minst slog Grosvenor Fund Management till med köp av Skärholmen centrum, säljare var Centini (tidigare Boultbee). Det innebär att tidigare Boultbee, känt för förvärvet av Centrumkompaniet 2007 som omfattade 10 köpcentrum i Stockholm, bland annat Fältöversten, Ringen, västermalmsgallerian och Skärholmen centrum, nu sålt alla fastigheter ur det beståndet.

En annan stor ”happening ”som Mikael Söderlundh nämner är öppningen av Mall of Scandinavia. Den kommer förvisso inte in i transaktionssiffrorna men för kunderna, och ytmässigt, är det en jättehändelse, liksom för konkurrensen i Stockholmsregionen.
– Det sätter också lite fokus på att 2015 blev något av handelns år, kanske lite överraskande då det tidigare pratats mycket om e-handel och olika utmaningar för sektorn. Men tittar man på investerarna är de väldigt intresserade av handel och ser möjligheter.

Dock bör det poängteras att kontor och bostäder var de största kategorierna med 28 procent respektive 26 procent av totalvolymen. Men handel stod för det största uppsvinget.

Avdelningen intressanta affärer
Det är svårt att sålla när man tittar på alla affärer som skett under året men några är värda att lyfta fram som exempelvis att Stockholm Waterfront bytte ägare för drygt 1,7 miljarder när KLP Eiendom förvärvade av DNB Liv. Det är den största affären i Stockholm CBD under året och hade norska investerare på både köp- och säljsidan.

Rikshem har fått en hel del rubriker detta år, inte enbart för bolagets stora bostadsaptit. Men det har inte varit något fel på köplusten. Tre affärer ökade bostadsbeståndet med cirka 4 300 lägenheter. 49 procent av Värmdö Bostäder för cirka 1,4 miljarder kronor, cirka 1 000 lägenheter. Akelius 1 700 lägenheter i norr fördelat på 47 bostadsfastigheter för 1,9 miljarder samt 1 600 lägenheter i Luleå, en del av Lulebos fastighetsbestånd.

AMF Fastigheter förvärvar kontorsfastigheten Fatburen, på Södermalm i Stockholm för 3,06 miljarder kronor.  Säljare var Aareal Bank AG.

Och i tider då privata fastighetsägare suger upp miljonprogramsfastigheter var det synnerligen intressant att se kommunala Bostadsbolaget i Göteborg förvärva 890 lägenheter i Hammarkullen för 493 miljoner kronor av D.carnegie.

Storleksmässigt är vinnaren Blackstone med sitt köp från Obligo för cirka 9,5 miljarder kronor.

Utlandsaffärer
Antalet internationella köpare har som sagt ökat, men en ännu intressantare trend är de svenska investerarnas aptit för utlandsinvesteringar. Vi såg exempelvis AMF förvärva 50 procent av det norska fastighetsbolaget Oslo Areal för cirka 3,3 miljarder norska kronor. Man genomförde även dubbla affärer i Finland tillsammans med Ilmarinen. Akelius fortsatte i vanlig ordning att utöka sin internationella portfölj med bland annat sex fastigheter i New York samt sex fastigheter i Montreal. Hemfosa valde under året att ta steget in i både Norge och Finland genom förvärv av sex samhälls­fastigheter i Osloregionen för motsvarande 1,5 miljarder kronor samt två samhällsfastigheter i Helsingforsområdet för cirka 500 miljoner.
– Det är något som jag kommer att komma ihåg från 2015, att den svenska marknaden var stark men den norska var rekordstark. Karaktäristiskt för året är också den höga rotationen mellan de nordiska länderna.

Ja det har gått bra i grannländerna också, i Norge landar transaktionsvolymen över 110 miljarder norska kronor jämfört med normala cirka 50 miljarder. Norden som helhet ser ut att nå ett ”all time high” där siffrorna pekar mot drygt 360 miljarder kronor.
– Nästan på kronan som åren innan finanskrisen, om det blir rekord eller inte beror på hur mycket affärer som görs under årets sista dagar, säger Mikael Söderlundh.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.