Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Handel

Försäljningen i detaljhandeln ökade

Publicerad: 28 februari 2012, 12:47

Enligt SCB ökade försäljningsvolymen ökade med 1,5 procent i januari jämfört med samma månad förra året.


Ämnen i artikeln:

HUISCB

Dagligvaruhandeln ökade med 1,0 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 1,8 procent.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 2,0 procent mellan januari 2011 och januari 2012. Dagligvaruhandeln ökade med 1,8 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 2,2 procent.

Detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 0,1 procent mellan december 2011 och januari 2012. Under den senaste tremånadersperioden (november-januari) ökade försäljningsvolymen med 1,0 procent, jämfört med närmast föregående tremånadersperiod (augusti-oktober). Båda dessa uppgifter är kalenderkorrigerade och säsongsrensade.

HUI Research kommenterar:
Detaljhandeln inledde året 2012 optimistiskt. Tillväxten på 2,0 procent är den kraftigaste sedan våren 2011. Sällanköpsvaruhandeln visade upp positiv tillväxt i januari efter en lång rad av månader med negativ utveckling. Samtidigt fortsatte dagligvaruhandelns försäljning att stiga stabilt, både i värde och volym.

Förklaringarna till den något ljusare utvecklingen är flera. Hushållens optimism har stigit något, eller åtminstone slutat att dala kraftigt. Ett visst uppdämt shoppingbehov finns sannolikt också efter ett halvårs återhållsamhet. Vädret har sannolikt också spelat, in vilket syns på sporthandeln och skohandeln som båda ökar kraftigt. Rea-utbudet har varit bra för konsumenterna, vilket också kan ha haft viss betydelse. Det är dock för tidigt att tala om en vändning för handeln vars utveckling 2011 var den sämsta sedan 1996. Konkursfrekvensen är hög efter ett svagt år och vi har fortfarande inte sett vilken betydelse skuldkrisen i Europa får för varsel och arbetslöshet, vilket kan göra att handelns tillväxt stannar upp. Rimligt är fortfarande att tro på en försiktig utveckling 2012, emellertid tyder januariutfallet på att 2012 blir bättre än 2011.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

HUISCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.