Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Föreslår stödmodell för butiker i glesbygd

Publicerad: 9 april 2015, 09:45

Utredningen Service i glesbygd lämnade i slutet av mars över sitt slutbetänkande till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Utredningen föreslår bland annat en stödmodell för kommersiell service i utsatta glesbygder, till en årlig kostnad av 28 miljoner.


Ämnen i artikeln:

HUI

HUI research har på uppdrag av utredningen undersökt stödbehovet i glesbygdsområden, och hur en stödmodell ska utformas för att lyfta butikerna så att de kan överleva på marknaden. Analysen bygger på 216 dagligvarubutiker i glesbygdsområden.

Resultaten stödjer de preliminära antaganden som utredningen har gjort, nämligen att stödet ska riktas mot glesbygdsbutiker med mellan två och elva miljoner i omsättning. De flesta av dem har i nuläget inte den lönsamhetsnivå som krävs för att långsiktigt överleva på marknaden, men med stödet skulle det bli möjligt.

Man föreslår en stödmodell utformad som ett “tält”, med ett initialt stöd för butiker med två miljoner kronor i omsättning, som sedan stiger med ökad omsättningsnivå. Stödet ska sedan avtrappas för att nå noll vid den omsättningsnivå som föreslås vara bortre gräns för att beviljas stöd.

Den totala kostnaden för den föreslagna stödmodellen beräknas uppgå till 28 miljoner kronor.

Maria Nordlander

Källa: HUI Research

Ämnen i artikeln:

HUI

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News