Handel
Fastighetsägarna: ”Fritt fall i branschen – stöd behövs”
Publicerad: 20 mars 2020, 15:00
Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna, har bråda dagar. Många av medlemsföretagen har svåra tider i coronautbrottets följdverkningar.
Hotell, butiker, restauranger, besöksnäringen och sällanköpshandeln i stort går på knäna i sviterna av coronaviruset. ”De har extremt tuffa villkor”, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna som efterlyser stödåtgärder.
Besöksnäringen och sällanköpshandeln är de två kategorier som ligger allra högst på priolistan hos Fastighetsägarna i dessa kristider.
– De har extremt tuffa villkor. Alla fastighetsägare med den typen av lokaler är oerhört bekymrade för sina kunders räkning, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna, till Fastighetsnytt.
Läs även: ”Corona tvingar oss att vända upp och ner på avkastningen”
Han är nöjd över hur fastighetsägarna har hanterat situationen, trots viss kritik om att de inte gör någonting.
– Våra medlemmar är väldigt angelägna om att deras kunder ska må bra. De gör mycket mer än vad man läser i tidningarna. De ser över öppettider, ringer sina kunder, skjuter upp hyror och väntar med inkasso.
Men i stormens öga efterfrågas extra stöd. Situationen är inte hållbar längre.
– Det är verkligen fritt fall i besöksnäringen. En generösare hållning från regeringens sida vore bra för att hjälpa stressade företag som oroar sig för hyror och anställda.
I Danmark finns det redan ett sådant stödpaket, som i princip garanterar att bolag får täckning för sina fasta kostnader vid en nedgång i omsättningen på grund av coronakrisen.
– Bolagen får en ganska generös kompensation. Det är ett väldigt bra och genomtänkt förslag, som även skulle skapa väldigt mycket lugn i Sverige.
Läs även: Analytiker: Coworking vinnare i coronatider
I Sverige har regeringen hittills tagit fram ett krispaket i tre delar för att rädda företagen. Statliga Almi Företagspartner har fått ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag. Statliga Svensk Exportkredits låneram har utökats från 125 miljarder till 200 miljarder för lån till exportföretag. Exportkreditnämndens, EKN, tak för kreditgarantier har utökats från 450 miljarder till 500 miljarder kronor.
Men det räcker inte, enligt Reinhold Lennebo.
– Paketen är bra, men ingen vill uppenbarligen låna pengarna. Det handlar om dyra insatser för den som vill låna pengar på det sättet. Vi hoppas på ett generösare paket, där företag får hjälp med hyran, anställda och andra fasta kostnader.
Fastighetsägarna kommer att driva frågan mot finansdepartementet, och det brinner i knutarna, påpekar Lennebo.
– Vi behöver ha ett besked nästa vecka. Det är helt hopplöst annars. Det måste komma positiva besked i närtid.