Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Fastighetsägaren: Café String ville sälja till en större kedja

Publicerad: 14 april 2020, 13:55

Café String på Södermalm stänger efter 28 år på samma adress i hörnet Nytorgsgatan/Bondegatan.

Foto: Cafékartan

Sista april går Söderklassikern Café String, efter nästan 28 år, i graven. Enligt fastighetsägaren kommer beskedet inte som någon större överraskning.


Ämnen i artikeln:

Södermalm

Det grundläggande skälet till nedläggningen av Café String är att verksamheten inte längre är tillräckligt konkurrenskraftig och dessutom har gått back i flera år. Det säger Caspar Settergren, styrelseordförande i fastighetsägarbolaget Julius Westerdahl Holding, till Fastighetsnytt.

– Det har länge varit svårt att få verksamheten att gå runt och första halvåret 2017 ville Café String sälja lokalen till en av Sveriges största kaffekedjor. Men då sa vi som fastighetsägare bestämt nej.

Han dementerar därmed all kritik om att det skulle röra sig om någon gentrifiering

– Gentrifiering är inget som passar SoFo. Tvärtom. Om vi inte hade agerat så hade en stor kaffekedja flyttat in. Men det ville vi inte och köpte därför upp hyresavtalet för en inte så oanselig summa, vilket vi egentligen inte hade behövt göra. 

Caspar Settergren fortsätter:

– Nu har vi hittat en duktig entreprenör, som har gjort det här förut, som vi är väldigt glada för. Vi tror att hyresgästen passar lokalen väl och på allvar kan konkurrera med de andra kaféerna och restaurangerna i området. 

Café String har känt till detta i nio månader. För bara två veckor sedan meddelade den nuvarande kaféägaren Alex Tekle dessutom att han vill tidigarelägga flytten från juni till sista april.

– Det är fullt förståeligt på grund av Covid-19. Många lokaler riskerar att stå tomma i området. Det inte de bästa tiderna just nu. Vi tittar som bäst på vad vi kan göra med lokalen mellan maj och juni, säger Settergren.

Hela kvarteret har rustats upp

Caspar Settergren förklarar att det har hänt mycket runt Nytorget och SoFo de senaste tio åren. Hela området har fått sig ett rejält ansiktslyft. 

– I dag förväntar sig gästerna i SoFo hög kvalitet på service och annat. Jag tror att den nya hyresgästen kommer att ta hand om lokalen på ett bra sätt.

Lokalen kommer att fortsätta vara ett kafé, men kommer att ha ett större matutbud än tidigare. 

Kommer ni att höja hyran? 

– Absolut inte. Vi har behållit hyran på samma nivå som i dag. 

Just nu är fastighetsägaren även i slutfasen av att renovera husets innergård, som är tillgänglig enbart för hyresgästerna.

– Vi har återställt den till dess ursprungliga skick. Det är ett blåklassat funkishus, byggt 1936–38, som nu får fontäner i nyskick, säger Caspar Settergren.

Fastighetsnytt har försökt nå den nuvarande kaféägaren Alex Tekle för en kommentar, men utan resultat. 

Till lokaltidningen Mitti säger han att Café String och fastighetsägaren haft en konflikt om hyreskontraktet under en längre tid.

– Det har varit många turer fram och tillbaka. Vi hoppades att det skulle gå att komma överens, säger Alex Tekle till Mitti. 

Kuriosa om Café String

Öppnade 1992, innan Nytorget döptes om till SoFo. Den nuvarande ägaren tog över kaféet 2012. 

 

Namnet är taget från Nisse Strinnings berömda hylla, och planen var att kombinera café och antikhandel. 

 

I snart 28 år har caféet, trots dess slitna 50-talsinredning och hemmasnickrade rätter, varit populärt bland södermalmsborna. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Södermalm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.