Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Handel

En svart måndag: Brexit-ras på börsen

Publicerad: 27 Juni 2016, 05:11

Foto: Anna Bristrand.

Börsens fastighetsindex föll med 4,3 procent direkt i den inledande handeln på måndagen. Det är första handelsdagen efter Brexitomröstningen i Storbritannien där det brittiska folket i en folkomröstning röstade för kungadömets utträde ur EU.


Ämnen i artikeln:

BrexitStockholmsbörsen

Uppdaterat vid marknadens stängning: När börsdagen gick mot sitt slut minskade marknadens motstånd och när börsen stängde klockan 17:30 hade fastighetsindex fallit med 4,7 procent och FSBX med 6,2 procent vilket är det största fallet på en enskild dag någonsin för FSBX och på väldigt länge för fastighetsindex.

Dagens stora förlorare bland fastighetsaktierna var Pandox, vilket är rimligt med tanke på bolagets exponering mot internationella marknader men även internationella hotellgäster. Hotellfastighetsbolaget föll med 8,5 procent. Närmast därefter kom JM som föll med 7,5 procent.

Bland byggaktierna föll Skanska mest, med 10,7 procent, och Peab med 9 procent. Övriga börsen föll med 8,4 procent.

Uppdaterat kl. 14:29 – Byggaktierna är som tidigare under dagen konstaterats de samhällsbyggnadsaktier som drabbats värst av Brexit. Skanska har i skrivande stund fallit med 7 procent och Peab aningen mindre. Samtidigt har fastighetsaktierna fallit något sedan senaste uppdatering och börsens fastighetsindex ligger nu ned 3,8 procent. FSBX har fallit med 4,7 procent vilket förklaras av byggaktiernas vikt i indexet.

Uppdaterat kl. 10:07 – Efter dagens första timme har marknaden lugnat sig avsevärt och i skrivande stund ligger Stockholmsbörsens fastighetsindex på -3,1 procent. Denna utveckling var att vänta då marknaden redan haft helgen på sig att smälta nyheten om Brexit och när den första paniken har lagt sig letar marknaden sig mot en ny jämvikt där man har prisat in Brexit. Fastighetsnytts eget aktieindex, FSBX, har i skrivande stund fallit med 2,9 procent. Oscar Properties är fortfarande den samhällsbyggandsaktie som tagit mest stryk, 7,9 procent i skrivande stund.

Publicerat kl. 9:11 – Börsens fastighetsindex föll med 4,3 procent direkt  i den inledande handeln på måndagen. Det är första handelsdagen efter Brexitomröstningen i Storbritannien där det brittiska folket i en folkomröstning röstade för kungadömets utträde ur EU. I övriga Europa, där börserna inte stänger för midsommar, blev reaktionen brutal på börsen och detsamma har nu blivit faktum i Stockholm där huvudindex har fallit med cirka 6 procent.

Byggaktierna är de som drabbas värst av samhällsbyggnadsaktierna i Stockholm och således har Skanska fallit med 8,7 procent, NCC med 5,7, JM med 6 procent och Bonava med 5,4 procent. Värst av alla drabbas, av någon anledning, Oscar Properties som är 13,6 procent ned.  Bland de renodlade fastighetsaktierna är Victoria Park B värst drabbad, ned 8,3 procent.

Det framgår av Six Edge. Fastighetsnytt Börs kommer att rapportera om utvecklingen löpande under dagen.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

BrexitStockholmsbörsen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.