måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Handel

E-handeln backar för första gången på 10 år

Publicerad: 21 februari 2023, 07:30

Apoteas anläggning för e-handel i Morgongåva, Heby kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Postnords E-barometer visar en negativ utveckling av e-handeln på helåret för första gången sedan 2006. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetPostNord

ND


Den totala omsättningen, 136 miljarder kronor 2022, är en minskning med 7 procent jämfört med året innan. Ökade omkostnader och en allmän lågkonjunktur utmanar nu företagen i konkurrensen om kunderna, skriver Postnord.

E-handeln med dagligvaror backade mest av alla branscher under 2022, och minskade med 17 procent. Tappet märks på flera håll, till exempel har upphämtning av dagligvaror i butik minskat med cirka 24 procent och hemleveranser har minskat med runt 10 procent.

Läs också: Resan mot lägre fastighetsvärden har bara inletts

"Många e-handlare har aldrig varit med om en lågkonjunktur tidigare. I oroliga tider blir konsumenter försiktigare och mer kostnadsmedvetna. Det är tydligt att e-handelsföretagen behöver vara lyhörda och hålla en nära relation till sina kunder för att förstå och agera på deras behov", kommenterar Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige.

Bäst har det gått för apotekshandeln på nätet som haft en positiv tillväxt under flera kvartal och nu landar på en tillväxttakt för helåret 2022 på 19 procent. En förklaring till den positiva utvecklingen är att apoteksbranschen har lyckats behålla den stora mängd kunder som har tillkommit under pandemin; särskilt gäller detta de äldre konsumenterna.

Näthandeln med kläder och skor hade en tillväxttakt med 2 procent och utgör tillsammans med apotekshandeln de branscher som inte redovisat negativ tillväxt.

"Modebranschen har under en tid satsat på en cirkulär affär med begagnade kläder och returvaror till lägre pris. Hemelektronikhandeln som drabbades hårt under 2022 försöker nu göra likadant. Nya företag som specialiserar sig på begagnade varor och reparerade varor inom hemelektronik växer", noterar Postnord.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev