Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Handel

Bojan Ticic: En ny vinterrock

Publicerad: 3 november 2016, 14:30

Bojan Ticic.

Foto: Sigurdur J Ólafsson.

Jag är på jakt efter en ny vinterrock. Det har visat sig vara svårare sagt än gjort, särskilt med tanke på vilka krav jag ställer på en ny vinterrock, skriver Bojan Ticic som menar att Stockholm är sorgligt underexploaterat avseende sin potential som en monumental men mysig promenadstad av Wiens, Prags, Münchens, Amsterdams eller Zürichs snitt.


Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 5, 2016. Tidningen utkommer på fredagen.

Jag är på jakt efter en ny vinterrock. Det har visat sig vara svårare sagt än gjort, särskilt med tanke på vilka krav jag ställer på en ny vinterrock. Den ska vara konventionell och passa bra till kostym, men samtidigt tillräckligt ledig för att också passa till ett par jeans. Den ska inte vara svart, blå eller grå och den ska inte vara av en rak modell, utan den ska snarare sitta sliskigt italienskt, lite ledigt men gärna som en andra hud.

Precis som varje gång som jag bestämmer mig för att spendera pengar på något förhållandevis dyrt, motiverar jag det snarare som en investering som ska hålla i flera år. Jag blir alldeles uppspelt över det här med att få spendera (investera) pengar, att jag liksom börjar fantisera mig bort till saker jag egentligen inte har råd med, ofta med motiveringen – ”because why the hell not?”.

Fantasin skenade betänkligt, så håll tillgodo – det hade nämligen varit trevligt, tänkte jag, att åtminstone få botanisera och ”inhämta inspiration” i fysiska butiker som till exempel Loro Piana, Ferragamo, Zegna, Tom Ford, Versace, Comme des Garcons, Issey Miyake (och för den delen Yamamoto), Dior, Cardin, Givenchy, Lagerfeld, Saint Laurent, Balenciaga, Bally, Fendi, Lanvin, Valentino och Vivienne Westwood.

Den inspirerande promenad jag tog i ett snålblåsigt och gråtjockt Stockholm en oktoberdag lämnade mig förvisso inspirerad, men inte till att köpa en rock utan till att skriva en krönika, då ingen av de ovan nämnda butikerna etablerat sig här. Stockholm är nämligen sorgligt underexploaterat avseende sin potential som en monumental men mysig promenadstad av Wiens, Prags, Münchens, Amsterdams eller Zürichs snitt. Efterfrågan från både konsumenter och handlare finns där, numera även från de asiatiska och ryska turisterna som i ansenligt antal kommer hit. Den senaste omsättningsstatistiken för detaljhandeln i innerstan ger mig rätt.

Staden har misslyckats med sitt ansiktslyft. Våra kajer är fortfarande i allt väsentligt underexploaterade och genuint otrevliga att vistas ikring. Gamla stan och dess förlängning längs med Drottninggatans södra del är av turistfällor minerad mark. Blåshålen runt det betongbrutalistiska Hötorgscity har aldrig varit tilltänkta som miljöer där människor ska vistas. Klaraberg, Sergels torg, Hamngatan, Norrlandsgatan och Regeringsgatan är uppgrävda och Gallerian har sprängts i luften i hopp om en bättre framtid. Paraden längs med Kungsträdgården brottas med alldeles för mycket, kanske främst sin egen roll som en trevlig parkliknande miljö och en hotande exploatering av känd elektronikkedja mitt i. Kungsgatan har länge levt på sin senaste gaturumsrenovering, men skulle närmast behöva göras om till en gågata med serveringar, planteringar och fontäner längs med för att verkligen leva upp till sin potential. Trots en stark utveckling och omprofilering som skett under de senaste åren i Biblioteksstan, haltar gatumiljön efter. Lästmakaratan, Jakobsbergsgatan och Mäster Samuelsgatan är slitna lastgator, under dagtid belamrade med transportfordon av diverse slag och under kvällar och helger förvandlade till offentliga toaletter. Sliten asfalt, södertrasade kantstenar och plattläggningar, döende planteringar, nedklottrade sittmöbler, eftersatta konstverk och påkörda gatlyktor ger inte en känsla av monumentalt mys. Det är dags för staden att ta sig i kragen och, som en första åtgärd, sluta använda betongplatta ”35×35” som enda plattläggningsalternativ av våra finaste gaturum. I övrigt går det bra att följa min lista ovan.

Hur har det då gått med min rock? Inte alls eftersom jag inte riktigt tagit mig tiden att åka ut till Mall of Scandinavia för att botanisera vidare.

Bojan Ticic
Director, Head of Retail Capital Markets, CBRE

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.