onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Handel

Snart lanseras den amerikanska handelsjätten i Sverige. Foto: Mostphotos

Amazon.se öppnar – så reagerar fastighetsbranschen

Efter åratal av spekulationer öppnar Amazon sin svenska sajt i dag. Många svenska e-handlare bävar för utvecklingen, men inte fastighetsbranschen. ”Amazon är en erkänt skicklig e-handelsaktör med säkra last mile-leveranser”, säger Eva Landén, vd på Corem.

Publicerad: 28 oktober 2020, 07:28

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Elektronik, böcker, leksaker, kläder och skönhetsprodukter är några prylar som kan klickas hem på Amazon.se från i dag. Nyheten får många svenska e-handlare att rynka på pannan och Handelns utredningsinstitut att spå en mörkare framtid för inte minst teknik- och prylbranschen. Men i fastighetsbranschen är tongångarna mer positiva. 

Läs även: Nu har svenska Amazon öppnat på nätet

Just nu gnuggar många logistikaktörer tvärtom händerna. Världens största logistikägare, Amazon, väntas nämligen höja efterfrågan på alla fastigheter inom lager, logistik och industri markant framöver. 

Eskilstuna som hemmaplan

Amazon flyttade i relativ tysthet in i Eskilstuna logistikpark i augusti, när avtalet mellan fastighetsägaren Logicenter och Kuehne Nagel, som opererar Amazons lager i Eskilstuna, blev klart. 

Varför valde de just er?

– Vi erbjuder bra lokaler i rätt läge och är en stor aktör på marknaden med totalt 1,5 miljoner kvadratmeter yta. Vi har även en attraktiv plattform för tillväxt, vilket var ett av Amazons krav i kontraktet, säger Matthias Kettelhoit, vd på Logicenters. 

Amazons intåg väntas bara stärka de positiva siffror som e-handeln har uppvisat sedan coronapandemin. 

– Vi har haft Black Week-volymer varje vecka och ser ingen nedgång. Amazon kommer bara att ge mer skjuts åt e-handeln, vilket är positivt för oss. Det ökar intresset för våra produkter.

Matthias Kettelhoit, vd på Logicenters. Foto: Logicenters

Matthias Kettelhoit, vd på Logicenters. Foto: Logicenters

Matthias Kettelhoit kan inte avslöja några fler detaljer kring avtalet, mer än att det handlar om ett långsiktigt och expansivt samarbete.

– Vi tror att Amazon kommer att växa och bygger därför på spekulation i Eskilstuna Logistikpark. Vi måste växa med kunden. Om Amazon vill ha 30 000 kvadratmeter till om tre år så måste vi fixa det. 

Han är övertygad om att Amazons etablering kommer att gynna fler fastighetsägare i storstädernas last mile-lägen. Sista milen är ett uttryck som bland annat Amazon använder för att beskriva den sista leveranssträckan mot kunden. 

– När städerna växer trycks logistiken utåt på grund av markbristen och det är exakt sådana lägen som Amazon vill ha. 

Logicenters investerar bara i den typen av logistikhubbar, strax utanför stadskärnorna i de nordiska storstäderna.  

Eskilstunas logistikpark. Foto: Logicenters

Eskilstunas logistikpark. Foto: Logicenters

Bolaget har två logistikcentrum, ett i Jönköping och ett i Örebro, som kan ordna leveranser inom Norden på ett dygn. Nu bygger man dessutom ett nytt center i Bålsta för dagligvaruhandeln. 

– För tio år sedan skulle nästan alla köpa köpcentrum, men nu konverteras mycket till logistikcentrum. Vi räknar med att det behövs tre gånger mer lageryta när den fysiska handeln konverteras till e-handel, säger Kettelhoit. 

Jörgen Eriksson, vice vd och affärs- och fastighetschef på Catena. Foto: Catena.

Jörgen Eriksson, vice vd och affärs- och fastighetschef på Catena. Foto: Catena.

Förändring som kräver aktion

Catena, som också verkar inom logistiksektorn, ser fram emot att Amazon, tillsammans med aktörer som Alibaba och Ocado, påskyndar en redan pågående och mycket efterlängtad utveckling inom logistiksektorn. 

– Synen på både kund och lager håller på att förnyas, säger Jörgen Eriksson, vice vd och affärs- och fastighetschef på Catena. 

Bolaget delar Amazons syn på vissa saker. 

– Vi ser också stor potential i automation, som är en given utgångspunkt i deras affär. 

Läs även: Kunnig panel lyfte diskussionen om Amazons etablering i Sverige

Han nämner sedan att nästan all typ av utveckling inom lager och logistik vanligtvis gynnar fastighetsägarna, men inte nödvändigtvis alla hyresgäster. Just nu har exempelvis sällanköpshandeln och citybutiker det tufft, medan det går bättre för dagligvaruhandeln. 

– Vi spelar en viktig roll i handelns ekosystem. Det är därför viktigt att alla agerar och inte bara pratar om omnilösningar och varumärkesbyggande. Det kan bland annat ske genom att fokusera på rätt fastigheter.  

Hur ser ni på att konkurrensen ökar?

– Ökad konkurrens och ett större internationellt intresse har varit en verklighet för oss länge, redan före Amazon. Det är ett kvitto på att vi verkar inom en attraktiv sektor. Det krävs dock samverkan, mod och prestigelöshet för att överleva. 

Sista milen viktigare än någonsin

Corem, som är specialiserade på logistikfastigheter, ser Amazons etablering som en win-win för alla. 

– Amazons intåg innebär fler affärsmöjligheter för oss. Ju fler e-handlare desto mer ökar godsflödena. Amazon är dessutom en erkänt skicklig e-handelsaktör med säkra last mile-leveranser, säger Eva Landén, vd på Corem. 

Det är något som även Corem själva fokuserar stort på. 

– Jag tror att behovet av fastigheter som stöder last mile-logistik kommer att öka mest. Det är inte bara en B2C-företeelse, utan vi ser att det även sker inom B2B för varor och tjänster.

Eva Landén ser med spänning fram emot utvecklingen.

Eva Landén ser med spänning fram emot utvecklingen.

Corem tänker därför fortsätta att förvärva citynära logistikfastigheter i tillväxtregionerna Stockholm, Göteborg, Malmö/Köpenhamn och Jönköping. 

– Just nu har vi mycket på gång och investerar drygt en miljard kronor i dessa fyra regioner, säger Eva Landén.

Mer om Amazon

• Grundades av den amerikanska entreprenören Jeff Bezos år 1994. 

• Amazon är världens största detaljhandelsbolag som inledde sin verksamhet som en online-bokhandel.

• Utöver e-handel sysslar bolaget med streaming, molntjänster och artificiell intelligens. 

• Bolaget ökade sin omsättning med hela 40 procent, till cirka 780 miljarder kronor, i år, trots coronan. Molntjänster står för huvuddelen av vinsten.

• Vid halvårsskiftet hade Amazon totalt 876 800 anställda och ska anställa 100 000 personer till Kanada och USA.  

 


Ämnen i artikeln:

AmazonCatena FastigheterLogicentersCorem Property Group

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev