Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handel

Allt sämre framtidstro i butikerna

Publicerad: 21 september 2022, 07:08

Foto: Mostphotos

Butikshandlarnas framtidstro försämrades i september, inför en tuff höst med hög inflation och stigande räntor. Det framgår av Svensk Handels Handelsbarometer.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelSvepet

Framtidsindikatorn, som väger samman förväntningar kring försäljning, antal anställda och lönsamhet, sjönk till 80 i september jämfört med 85,7 i augusti.

E-handlarnas framtidstro försämrades också. Framtidsindikatorn sjönk till 86,5 i september från 88,4 i augusti.

För sjätte månaden i rad har framtidsindikatorerna befunnit sig under 100, vilket signalerar en pessimistisk framtidstro.

”Ökade import-, frakt-, produktions- och energipriser i kombination med en vikande efterfrågan skapar stora problem för partihandeln”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Det syns nu också tydligare att konsumenterna håller hårdare i plånboken. Handlarna är pessimistiska när det gäller butikshandeln i stort, men också när det gäller sina egna butiker. Dessutom kommer tisdagens räntebesked från Riksbanken ytterligare att försvaga konsumenternas köpkraft.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.