Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Handel

2013: Händelsernas börsår

Publicerad: 21 December 2013, 10:22

Andreas Morfiadakis, CFO, och Peter Strand, VD, vid Victoria Parks notering på huvudlistan.

Foto: Sverrir Thór.

Nya bolag har tillkommit och befintliga bolag har fått nytt liv.


Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Börsåret 2013 är över och vi kan konstatera att det har varit ett händelserikt år på börsen, åtminstone vad gäller fastighetssegmentet. Nya bolag har tillkommit och befintliga bolag har fått nytt liv. Index steg, liksom den svenska aktiemarknaden generellt och omsättningen var stabil.

Under 2012 avnoterades två fastighetsbolag från Stockholmsbörsens huvudlista och även om två bolag på ett år kanske inte utgör en trend så kan vi ändå säga att när logistikbolaget Tribona gjorde entré på börsen 21 maj 2013 bröts den negativa utvecklingen. Antalet börsbolag steg igen och då även Hemfosa hade meddelat att bolaget siktade på börsnotering under året verkade det klart att antalet skulle växa ytterligare. Så blev det också men dock inte tack vare Hemfosa då bolaget valde att skjuta upp sin börsintroduktion. Istället stod Göteborgsbaserade Platzer Fastigheter och Malmöbaserade Victoria Park för tillökningen i börsens fastighetsfamilj och vid årets slut uppgår antalet fastighetsbolag på huvudlistan till 19 istället för 16 vid årets början. I den utvecklingen kan man säga att Peter Strand har blivit något av en huvudfigur, han var vd för Tribona när bolaget gjorde sin flytt från Oslobörsen till Stockholmsbörsen men lämnade sedan logistikbolaget för att bli vd för Victoria Park. Peter Strand fick alltså ringa börsklockan två gånger under 2013.

Under året fick vi även se något en börscomeback när Catena köpte upp Brinova Logistik. Brinova, som var ett av de bolag som avnoterades under 2012, utgör nu den största delen av Catenas balansräkning.

Sett till börsen som helhet har omsättningen i aktiehandeln fortsatt sjunka under 2013 men ser man enbart till fastighetsaktierna är bilden den omvända. Vad det beror kan man bara spekulera om men den uppenbara förklaringen borde vara att fastigheterna som ligger till grund för bolagen aktier ses som ett relativt säkert tillgångsslag i dagens osäkra ekonomiska miljö. Fastigheter ger en relativt säker avkastning och de börsnoterade fastighetsbolagen är kollektivt ganska välskötta och bjuder inte på så många negativa överraskningar.

Två aktier sjönk i pris

Generellt sett presterade börsen bra under 2013, den steg med mer än 25 procent, och där är fastighetsindex inget undantag. Index stigit med 24,3 procent. Samtidigt steg OMXS30, som är det mest kända svenska aktieindexet och mäter de 30 mest omsatta bolagens prisutveckling, med 20,7 procent vilket innebär att fastighetsaktierna står sig bra i konkurrensen. Den 30 december stängde fastighetsindex på 1276,76 vilket då var det högsta värdet någonsin.

Årets raket är Victoria Park som har sett sitt börsvärde mer än fyrdubblas, från 5,5 kronor per aktie i slutet på 2012 till 23 kronor per aktie den 20 december. Närmast därefter kommer Balder som under året avkastade 76,9 procent. Endast två aktier såg sitt börsvärde falla under året. Dessa är nykomlingarna Tribona (6 procent) och Platzer (3,2 procent). Corem avslutade året på par.

Styrelsen för Hemfosa har beslutat att bolaget ska bli ett börsbolag och att det kommer att ske under 2014 års förra halva. Enligt källor till Fastighetsnytt har flera bolag för avsikt att börsnoteras men hur stort det antalet blir är det oklart. Det är också oklart huruvida index fortsätter stiga eller börjar falla men en sak som är klar är att 2014 blir ett spännande år!

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.