Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Victoria Parks förvaltning olönsam

Publicerad: 13 februari 2014, 12:32

Victoria Parks första bokslut som ett bolag noterat på Stockholmsbörsens huvudlista visar att bolaget har vänt från förvaltningsförlust under 2012 års fjärde kvartal till vinst under 2013 års fjärde kvartal. Det är det positiva.


Ämnen i artikeln:

Victoria Park Fastigheter

Under 2012 gjorde man ett förvaltningsresultat om -5,1 miljoner kronor för fjärde kvartalet men nu har man vänt till vinst, om än blygsam, på 234 tusen kronor. Lägg därtill orealiserade värdeförändringar i fastighetsbestånd och derivatportfölj och kvartalets vinst före skatt hamnar på 183,7 miljoner kronor jämfört med 42,9 miljoner ifjol.

Över helåret gör man en förvaltningsförlust på 12,4 miljoner kronor vilket jämfört med 2012 är en negativ vändning då man 2012 gjorde en förvaltningsvinst på cirka 23 miljoner kronor. Bortser man från posten övriga rörelsekostnader hamnar förvaltningsförlusten på 4,4 miljoner kronor för helåret. Därmed väljer Victoria Park att inte dela ut några pengar till sina stamaktieägare men i enlighet med bolagsordningens bestämmelser är man tvungen att dela ut 20 kronor per preferensaktie. Före skatt gör bolaget en vinst på 488,9 miljoner kronor för helåret 2013 men det förklaras enbart av värdeförändringar i beståndet som uppgår till 504,2 miljoner.

Sett till de finansiella nyckeltalen verkar Victoria Park ändå vara någorlunda robust. Bolaget har en balansräkning på 3,2 miljarder kronor och en soliditet på 28,3 procent och belåningsgraden är 58,8 procent. Någon räntetäckningsgrad finns inte beräknad i bokslutsrapporten.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Victoria Park Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.