torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Förvaltning

”Tidigare bränder har varit en hämnd mot insatser för att bekämpa svartkontrakt”

Publicerad: 27 juli 2022, 10:29

Erik Pelling (S) och Rikshems medarbetare i Uppsala.

Foto: Mattias de Frumerie

Gårdagens bränder i Gränby upprör kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Erik Pelling (S), som är beredd att utöka kamerabevakningen i området. För Rikshem väntar en översyn av brandskyddet.

Ämnen i artikeln:

RikshemErik PellingUppsala

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det är fruktansvärt och det är brottsligt. Jag hoppas att polisen får in många tips och kan gripa den eller de skyldiga, samt att kamerorna blir en hjälp i utredningen. Jag ser gärna att polisen utökar antalet kameror i Gränby, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) till Fastighetsnytt.

Han fortsätter:

– Nu i det akuta skedet ser vi till att vår ungdomsjour är på plats, samt att våra kommunala ordningsvakter och väktare ronderar både till fots och med bil i området. 

Läs även: Flera bränder i Gränby – polisen misstänker brott 

Polisen upprättade under tisdagen en anmälan om grov mordbrand i en lägenhet och fyra fall av skadegörelse genom brand, och arbetar nu med informationsinhämtning för att skapa en klarare lägesbild över situationen.

Kommunen har varit i kontakt med fastighetsägaren Rikshem och kommer bland annat att hjälpa till med en översyn av brandskyddet. Något som även Peter Skeppström, pressansvarig på Rikshem, bekräftar:

– Vi arbetar efter tydliga rutiner för rondering av fastigheterna och säkerställande av brandskydd. Skulle vi se att det finns anledning att förändra våra rutiner så kommer vi att göra det, säger han till Fastighetsnytt.

Första steget blir också att sammanställa och ta hand om alla skador på bästa sätt. 

– Det arbetet pågår just nu och vår prioritet är se till att få ordning på det här så fort det går. Det är alltid besvärligt efter en brand. Inte minst skapar det oro och osäkerhet. Men som fastighetsägare gör vi vad vi kan för att bidra till att det ska vara så tryggt som möjligt, säger Skeppström.

Läs även: Gränby kämpar för att slippa stämpeln utsatt område: ”Vi måste orka kriga”

Det är känt sedan tidigare att Gränby är på gränsen för att klassas som ett utsatt område, men enligt Erik Pelling (S) gör kommunen allt för att stoppa den utvecklingen.

– Vi har ett nära samarbete med polisen, fastighetsägarna, handlarna och andra aktörer i området för att vända utvecklingen med hjälp av en särskild handlingsplan. För att lyckas måste vi orka vara uthålliga i våra insatser. 

Gränby i Uppsala.

Foto: Mattias de Frumerie

Till hösten startas en BID, Business Improvement District, i området som ett sätt att fördjupa samarbetet med de olika fastighetsägarna i området. 

– Med gemensamma krafter kommer vi att lyckas, säger Pelling. 

Vilka är det som skapar oro i området?
– Det är en liten klick grovt kriminella och deras svans som står för brotten och oron. Tidigare bränder har varit en hämnd mot de lyckosamma insatser som fastighetsägaren har genomfört tillsammans med polisen för att bekämpa handeln med svartkontrakt. Samhällets gemensamma svar även denna gång måste vara att fortsätta slå mot kriminaliteten och dess orsaker.

Kommunen fortsätter även med sina långsiktiga insatser som att få fler i arbete, förbättra skolresultaten och att rusta upp och utveckla stadsdelen. Här kan du i mer detalj se vad kommunen gör tillsammans med alla som bor och arbetar i området för att skapa en trygg och trivsam miljö.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev