Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Svårt säga om sprängämnen kommer från bygg

Publicerad: 13 februari 2020, 12:52

I januari sprängdes det vid entrén till ett bostadshus på Östermalm.

Foto: Blåljusbilder

På onsdagens möte mellan byggbransch och regering gick det inte att slå fast hur vanligt det är att sprängmedel försvinner från byggarbetsplatser, uppger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.


Ämnen i artikeln:

Catharina Elmsäter-SvärdByggföretagen

Under onsdagen sammanstrålade byggbransch och myndigheter i ett rundabordssamtal med inrikesminister Mikael Damberg (S). Misstankarna om att sprängmedel på drift från byggarbetsplatser använts i den senaste tidens sprängningar låg bakom inbjudan. 

Läs även: Fastighetsägaren om explosionen: ”Obehagligt”

Två av de personer som var med på mötet har kommenterat det för tidningen Byggindustrin.

– Det var bra att statsrådet bjöd in till mötet. Samtalen visade tydligt på att det inte går att säga att det är från byggarbetsplatser generellt det försvinner sprängämnen ifrån, om ens någon, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

Jag tycker att det var ett konstruktivt möte där alla uttryckte en vilja att bidra till att lösa problemen.

Däremot, understryker hon, så finns det risker längs hela hanteringskedjan, från tillverkning till slutanvändning, som kan minimeras för att sprängämnen inte ska hamna i orätta händer. 

– Där kan vi inom byggbranschen bidra tillsammans med myndigheter och regering. Vi kommer att fortsätta konstruktivt i detta arbete, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Läs även: Arkitekten om skadorna: Låt restaureringen ta tid 

Mikael Niordson, vd för KCEM, som är en intresseorganisation för sprängämnesindustrin i Sverige, var också på plats.

– Jag tycker att det var ett konstruktivt möte där alla uttryckte en vilja att bidra till att lösa problemen. KCEM förde bland annat fram två frågor, dels att tillsynen bör förbättras och dels att det borde vara ett krav med personkontroll på de som har tillgång till explosiva varor. Inrikesministern antydde att det kommer att bli ett uppföljningsmöte.

Johanna Åfreds

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.