Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Större Sveareal ökar förvaltningsresultatet

Publicerad: 26 februari 2014, 11:11

Större Sveareal ökar förvaltningsresultatet


Ämnen i artikeln:

Sveareal

Sveareal redovisar ett driftnetto om 140 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2013, en ökning med 49 miljoner jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Ökningen beror på att hyresintäkterna har ökat markant. Överskottsgraden är hög, 78,7 procent, och ökar med 1 procentenhet. Noterbart är att administrationskostnaderna ökar med hela 42 procent till 17 miljoner kronor över kvartalet (sett till helåret så ökar de med 49 procent) vilket förmodligen förklaras av Sveareals förvärv av Fortin Properties vid årsskiftet 2012/2013.

Även finansnettot ökar betydligt och även om räntebärande skulder inte har ökat under året, de har minskat, kan det förklaras med förvärvet av Fortin. Fortin ingick i balansräkningen vid bokslutet 2012 men de skulder man tog över började inte generera räntekostnader för Sveareal förrän 2013.

Ökade administrations- och räntekostnader till trots, ökade Sveareals förvaltningsresultat med 18 miljoner för kvartalet till 45 miljoner kronor. Även sett till helåret ökar förvaltningsvinsten markant, med 33 miljoner kronor till 150 miljoner.

Kvartalets resultat före skatt blir dock inte lika positivt. Fastighetsbeståndets värde sjönk med 106 miljoner kronor vilket i kombination med att derivatportföljens värde sjönk med 9 miljoner leder till att kvartalets resultat blir negativt med 70 miljoner kronor, jämfört med en vinst om 37 miljoner ifjol. Sett till helåret blir det dock betydligt ljusare då derivatportföljen stigit i värde med 245 miljoner. Det väger tyngre än fastighetsportföljens värdetapp och vinst före skatt blir 236 miljoner kronor för helåret.

Sveareals balansomslutning uppgick vid årsskiftet till 7,5 miljarder kronor varav det egna kapitalet var 2,3 miljarder och soliditeten således 31,2 procent. Belåningsgraden ligger på 62 procent.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Sveareal

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.