Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Stora skillnader mellan kommunernas avgifter och taxor

Publicerad: 30 oktober 2011, 23:00

Stora skillnader mellan kommunernas avgifter och taxor
Taxor och avgifter för el, värme, avfall och vatten varierar kraftigt mellan landets kommuner. Enligt Nils Holgerssonrapporten är exempelvis kostnaden mer än 70 procent högre i Munkedal än i Luleå…


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

Källa: Pressmeddelande Hyresgästföreningen

Stora skillnader mellan kommunernas avgifter och taxor

Taxor och avgifter för el, värme, avfall och vatten varierar kraftigt mellan landets kommuner. Enligt Nils Holgerssonrapporten är exempelvis kostnaden mer än 70 procent högre i Munkedal än i Luleå.

För en vanlig trerumslägenhet i Munkedal motsvarar kostnaden drygt 2 110 kronor per månad, medan motsvarande kostnad i landets billigaste kommun Luleå är 1 235 kronor.  Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Enligt rapporten har den totala elkostnaden har ökat med 5,2 procent. Elnätsavgifterna och elhandelspriserna har ökat med 4,7 respektive 7,5 procent. Under samma period har KPI stigit med 2,6 procent.

– Under i stort sett alla de 16 år som Nils Holgerssonstudien genomförts, har priserna för dessa avgifter och taxor stigit mer än konsumentprisindex, konstaterar Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Fjärrvärmepriserna skiljer sig också åt mellan kommunerna. Den lägsta kostnaden finns i Luleå, där priset är 475 kronor per månad för en trerumslägenhet, medan den högsta finns i Falkenberg, där motsvarande kostnad är 1 056 kronor.

Att skillnaderna mellan kommunernas taxor totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter.

Kommuner med lägst avgifter

1. Luleå (221 kr/kvm)

2. Skövde (235 kr/kvm)

3. Piteå (235 kr/kvm)

4. Boden (239 kr/kvm)

5. Västerås (241 kr/kvm)

Kommuner med högst avgifter

1. Munkedal (378 kr/kvm)

2. Eda (374 kr/kvm)

3. Munkfors (369 kr/kvm)

4. Storfors (369 kr/kvm)

5. Hammarö (367 kr/kvm)

Fakta om undersökningen:

I Nils Holgerssonstudien ”flyttas” en flerbostadsfastighet till varje kommun i landet och kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och fjärrvärme jämförs. Bakom studien står organisationerna Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News