Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Förvaltning

Sprickor i fasader kan orsaka mögel

Publicerad: 4 juni 2012, 12:44

Mögel i Uppsala gamla station,

Foto: Jernhusen

Husgrunder och fasader kan båda utgöra ett stort hot mot folkhälsan. Orsaken är fuktskador som kan orsakas av dessa. Boverket har räknat fram att det kostar mer än 100 miljarder kronor att åtgärda fuktrelaterade skador på hus och närmare två miljoner av Sveriges invånare kan ha drabbats av fuktrelaterade sjukdomar.


Minst 160 000 svenska hus med fasader som byggts med den så kallade enstegsmetoden har drabbats av fuktskador och deras ständiga följeslagare dålig lukt och mögelskador menar Tegelinformation.se, en svensk-dansk branschorganisation och hänvisar till Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Problemen uppstår när fukten tränger sig in bakom fasaden, trots att det kanske bara finns ytterst små sprickor. Fukten angriper sedan trä och gips och mögelskador kan uppstå.

Enstegsfasader är ett problem men som framgår av en artikel i Fastighetsnytts senaste nummer är fuktskadade husgrunder ett annat och kanske även större problem. Enligt Boverkets nyaste rapport om fukt och mögel krävs det en samlad investering på över 100 miljarder kronor för att åtgärda alla fuktrelaterade skador på svenska hus varav den största delen beräknas vara för skador i husgrunder.

Mögelrelaterade sjukdomar blir dessutom allt vanligare i Sverige och enligt vissa bedömare är sådana sjukdomar på god väg att bli ett folkhälsoproblem. Bland dessa är Michael Ressner, utredare på Socialstyrelsen.

– I den miljöhälsoenkät vi har gjort berättar 20 procent av de tillfrågade att de har fått besvär av inomhusmiljön. Dessutom har forskning visat att i en stor del av de tillfällen där folk mår dåligt i hemmet eller på arbetsplatsen vistas de i hus som har problem med fukt och mögel. Både den statistik vi har att tillgå och aktuell forskning likaså tyder alltså på att sjukdomar relaterade till fukt och mögel kan betraktas som folkhälsoproblem, säger Michael Ressner till Fastighetsnytt.

Enligt Tegelinformation.se består ett genomsnittshushåll av 3,75 människor vilket kan innebära att uppemot 600 000 människor har drabbats eller kan drabbas av mögelrelaterade sjukdomar i de 160 000 husen som drabbats av fuktskador på grund av enstegsfasader. Vid utgången av årets första kvartal hade Sverige 9,5 miljoner invånare och antar man att Socialstyrelsens urval i miljöhälsoenkät var normalfördelat kan det betyda att hela 1,9 miljoner människor har fått besvär av inomhusmiljön.

Att fukt i hus börjar bli ett samhällsproblem verkar därför inget våghalsigt påstående.

Läs mer om ämnet i senaste numret av Fastighetsnytt.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.